cryptocurrency-3412233_640 (1)

De waarde van munteenheden schommelt voortdurend, en het kan moeilijk zijn precies bij te houden wat de wisselkoers tussen twee verschillende landen is. De laatste tijd is er veel discussie over de wisselkoers tussen de dollar en de chinese yuan. In deze blogpost gaan we bekijken hoe die wisselkoers precies werkt, en wat dat betekent voor bedrijven en mensen in beide landen. Blijf op de hoogte!

Wat is de wisselkoers tussen de dollar en de yuan, en hoe is die in de loop van de tijd veranderd?

De wisselkoers tussen de dollar en de yuan is de koers waartegen de ene valuta tegen de andere kan worden ingewisseld. De yuan is de munteenheid van China, en de wisselkoers tussen de twee munten bepaalt hoeveel Chinese valuta met één Amerikaanse dollar kan worden gekocht. De wisselkoers tussen de dollar en de yuan heeft in de loop van de tijd geschommeld, en in september 2020 was één US dollar ongeveer 6,85 yuan waard.

De waarde van de yuan is echter gestaag gestegen ten opzichte van de dollar sinds 2005, toen één US dollar nog maar 8,28 yuan waard was. De waardestijging van de yuan ten opzichte van de dollar heeft Chinese goederen en diensten duurder gemaakt voor de Amerikaanse consument, en heeft ook de Amerikaanse uitvoer naar China concurrerender gemaakt. De toegenomen concurrentie van de VS-export heeft geleid tot een handelstekort tussen de twee landen. Ga naar wisselkoers.org voor meer inzichten!

Welke factoren beïnvloeden de wisselkoers tussen de twee munten?

De waarde van een valuta wordt bepaald door de markt, die rekening houdt met allerlei factoren. Voor de dollar en de yuan zijn twee van de belangrijkste factoren de rentevoeten en de handelsbalans. De rentevoeten zijn de meest directe drijvende kracht achter de waarde van valuta. Wanneer de rente in de V.S. stijgt, stijgt ook de vraag naar dollars, wat tot een appreciatie van de munt leidt. Wanneer daarentegen de Chinese rente daalt, daalt de vraag naar yuan en verzwakt de munt.

De handelsbalans is een andere belangrijke factor die de wisselkoersen beïnvloedt. Wanneer de Verenigde Staten meer uitvoeren dan ze invoeren, creëert dit een vraag naar dollars en leidt dit tot appreciatie. Anderzijds, wanneer China meer uitvoert dan het invoert, ontstaat er een vraag naar yuan en apprecieert de munt. Dit zijn maar enkele van de vele factoren die de wisselkoers tussen de dollar en de yuan kunnen beïnvloeden.

Deel dit artikel met je vrienden...

Trending