Crypto daytraden

Ben jij op zoek naar meer informatie of uitleg omtrent Crypto daytraden? In dit artikel gaan wij jou hier alles over uitleggen. Crypto daytrading is het actief kopen en verkopen van cryptomunten binnen dezelfde handelsdag. Hierbij koop je een cryptomunt voor een bepaald bedrag en vervolgens verkoop je deze weer tegen een (kleine) winst. Dit principe herhaal je gedurende de dag met verschillende cryptomunten.

Dit klinkt eenvoudiger dan het is en is zeker niet weggelegd voor ‘beginners’. Het vergt namelijk veel kennis en expertise. Om succesvol te daytraden in cryptocurrency is het belangrijk de markt goed te begrijpen en deze juist te kunnen analyseren.

Hoe werkt daytraden voor beginners?

Voordat je begint met het crypto daytrading is het van belang dat je voldoende kennis hebt van de cryptomarkt en het daytraden. Hierbij is het belangrijk dat je jouw uren maakt en ervaring opdoet, voordat je uiteindelijk echt met daytraden begint. 

Strategie

Zodra jij gaat starten met crypto daytraden is het essentieel dat je een handelsstrategie kiest. Het is namelijk alleen mogelijk om succesvol te daytraden als jij een gestructureerde aanpak hebt en niet handelt vanuit emotie. Met het uitzetten van die strategie stel jij regels voor jezelf, waaraan je jezelf ook daadwerkelijk houdt.

Het daytraden in crypto vereist een goede timing, zo kan het voorkomen dat jouw moment waarop je actie moet ondernemen bepaald wordt op slechts enkele minuten. Het is dus belangrijk dat je snelle beslissingen kunt nemen.

De momenten waarop jij moet handelen, zijn afhankelijk van jouw strategie en het analyseren van de markt. Zo kan jij met het analyseren van grafieken en het in de gaten houden van koerswijzigingen en trends, bepaalde patronen herkennen. Door hier als crypto daytrader op in te spelen, kan jij dagelijks mooie winsten behalen. Crypto daytraden kan ook makkelijk gedaan worden met crypto apps

Daytrading voorbeeld

Aan de hand van een voorbeeld zullen wij dit beter uitleggen. Stel je koopt in de ochtend een bepaalde crypto voor €100,- en je verkoopt deze later die ochtend voor €110,-. Dan heb jij €10,- winst gemaakt, wat natuurlijk maar een klein bedrag is. Maar als jij dit dagelijks met meerdere crypto en transacties doet, of met grotere bedragen. Dan kan dit natuurlijk enorm winstgevend zijn.  

Cryptomarkt is erg volatiel

Daarnaast biedt het daytraden in de crypto een voordeel ten opzichte van andere beleggingsmarkten. De cryptomarkt staat namelijk bekend om de volatiliteit. Dit betekent dat er vele koersschommelingen zijn. Dit is voor een daytrader natuurlijk erg interessant en biedt de mogelijkheid om goede trades te maken en hoge rendementen te behalen.

Daytrading vs swing traden / lange termijn investeren

Waar daytraders meerdere transacties per dag doen en je jouw posities elke dag opent en sluit, is dit bij swingtraden een ander verhaal. Bij swingtrading gaat het vaak om langere periodes en behoud je jouw posities een aantal dagen, enkele weken of soms zelfs een paar maanden. 

Het verschil tussen traditionele beleggers, daytraders en swingtraders zit hem dus vooral in de tijdspanne waarin zij actief handelen. Waar traditionele beleggers echt voor de lange termijn in cryptomunten investeren en daytraders dagelijks hun posities sluiten, zijn swingtraders juist geïnteresseerd in de korte en middellange termijn.

Hierbij pakken swingtraders zowel op de stijgende, als dalende koersen hun winsten. Zo zijn zij in staat om meerdere malen hun winst te pakken op een bepaalde cryptomunt, terwijl de investeerder op de lange termijn dit bijvoorbeeld maar één keer doet. Dit vergt natuurlijk een hele andere manier van handelen, die ook gepaard gaat met een andere strategie en mindset.

Top 5 cryptomunten voor handelen in crypto

Om als daytrader in bepaalde cryptomunten te stappen is het belangrijk dat een munt voldoet aan bepaalde kenmerken. De drie belangrijkste kenmerken zijn:

Liquiditeit

Dit is erg belangrijk omdat je als daytrader vaak meerdere transacties wilt maken.

Handelsvolume

Wanneer er veel handelsvolume is, betekend dit dat er veel wordt aangekocht en verkocht. Dit wijst erop dat er veel interesse is in een bepaalde munt. 

Volatiliteit

Dit betekent dat er veel koerswijzigingen zijn, wat voor een daytrader veel kansen biedt om in- en uit te stappen.

Op basis van deze kenmerken hebben wij een aantal munten geselecteerd waarvan wij vinden dat deze interessant zijn om als crypto daytrader in te investeren. Waar je naar op zoek wilt gaan zijn munten met een niet ál te hoge volatiliteit, maar wel een grote kans op stijgingen. Of bijvoorbeeld munten met een hoog volume.

Bitcoin & Ethereum

Bij Bitcoin en Ethereum zit je relatief veilig gezien de historie van deze munten. Ondanks dat er ook op deze cryptomunten flinke koerswisselingen plaatsvinden, zijn ze minder volatiel als andere cryptomunten, waardoor je dus ook minder risico loopt. Daarnaast hebben zowel Bitcoin als Ethereum een enorm handelsvolume.

Het is ook belangrijk om te kijken of de munten zich in het verleden al hebben bewezen en stabiel in de top staan. Door in de stabiele cryptomunten te investeren probeer je jouw risico’s beperken. Hieronder vind je onze top 5 voor het daytraden in cryptomunten.

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Tether
  4. BNB
  5. Ripple

Platformen om te traden

Voor het crypto daytraden kan je verschillende platformen kiezen. Zelf zijn wij het liefst op de grootste en betrouwbaarste platformen actief. Hieronder hebben wij enkele van deze platformen voor jou opgesomd.

Bitvavo

Bij Bitvavo ben je aan het juiste adres voor alles op het gebied van cryptocurrency. Daarnaast staat het Bitvavo platform bekend als gebruiksvriendelijk en veilig platform. Tevens is het een ideaal platform voor zowel de beginners als de ervaren daytraders. Via Bitvavo kan je daytraden met maar liefst 150 verschillende cryptocurrency. En een groot voordeel is dat zij erg snel zijn in het opnemen en storten van jouw tegoeden. 

Binance

Dit is een ideaal platform voor het crypto daytraden. Binance is de grootste wereldwijde exchange, die ontzettend veel verschillende cryptomunten aanbied. Doordat Binance zo’n groot platform is, biedt het ook vele opties. Zeker voor de ervaren daytraders is dit natuurlijk erg prettig, maar voor een beginner kan dit er wat ingewikkelder uitzien. Naarmate je een tijdje actief bent, zul je daar vanzelf je weg in vinden. 

Kucoin

Kucoin is een internationale exchange die beschikbaar is in 190 landen. Kucoin staat bekend als een gebruiksvriendelijke exchange met zeer lage handelskosten. Daarnaast is het storten en opnemen van geld gemakkelijk en snel. Ideaal want zo hoef jij nooit lang te wachten op jouw geld. KuCoin is geschikt voor zowel de beginnende, als ervaren crypto daytrader.  

 

Tools voor daytraden

TradingView is voor zowel beginners als ervaren crypto daytraders een ideale tool voor het bekijken van trades en grafieken. En het mooiste van allemaal, het is nog gratis ook. Zo kan jij gemakkelijk gebruik maken van verschillende tools voor het analyseren van jouw crypto, aandelen of opties. 

Ben jij ervaren in het crypto daytraden en zijn de gratis tools van TradingView niet voldoende, dan kan je tegen betaling ook kiezen voor een uitgebreider pakket. Over het algemeen kan je als beginner prima uit de voeten met de gratis versie van TradingView

Daarnaast is Tradingview te synchroniseren met Binance en andere exchanges wat ervoor zorgt dat het een erg gebruiksvriendelijke tool is. Tevens beschikt het ook over een gratis crypto app, waardoor jij ook op jouw mobiele telefoon gebruik kunt maken van de tools. 

Limit orders / stop loss orders/ buy orders

Zoals eerder vermeld zijn er op de cryptomarkt ongelofelijk veel koersschommelingen. Hierdoor zou je met crypto daytrading wel 24 uur per dag achter jouw computer of laptop zou kunnen zitten. Om het voor jou makkelijker te maken zijn hiervoor tools ontwikkeld. Door gebruik te maken van deze tools kan jij nog meer rendement behalen uit veelbelovende cryptocurrency’s. Enkele tools zijn:

Limit-order

Hierbij stel jij vooraf een bepaalde prijs in voor een munt, waarvan jij vind dat die munt dat waard is. Die kan een maximum prijs zijn waarop je wilt verkopen, of een minimum prijs waarop je wilt aankopen. Wanneer deze order gaat plaatsvinden is afhankelijk van de huidige koers op dat moment.

Stop Loss order

Met een stop loss order stel je vooraf een bepaalde prijs in voor een cryptomunt, om jouw verlies te beperken. Wanneer dit punt bereikt wordt, zal jouw cryptomunt automatisch voor de best mogelijke prijs verkocht worden.

Buy order

Wanneer jij een cryptomunt gekocht hebt en je wilt niet continue de koers in de gaten houden. Kan je ervoor kiezen een buy-order te plaatsen. Hierbij stel je vooraf een bedrag in waarop je de munt zou willen verkopen, zodra deze koers bereikt wordt gaat de rest vanzelf. Ideaal want zo kan jij je winsten pakken zonder dat je daarvoor actief hoeft te zijn.

Risico’s crypto daytrading

Wanneer je het hebt over crypto daytrading is het ook belangrijk de risico’s te bespreken. Want risico’s zijn er wel degelijk. Wil je succesvol daytraden in crypto dan is jouw risicobeheer één van de belangrijkste factoren. Deze risico’s hangen weer samen met jouw strategie en analyse.

Er zijn meerdere risico’s die komen kijken bij het crypto daytraden. Maar deze risico’s komen bij vrijwel elke vorm van investeren of beleggen kijken. Hieronder hebben vind je enkele risico’s die specifiek op crypto daytrading van toepassing zijn.

Koersschommelingen

Waar je bij crypto op moet letten zijn de enorme koersschommelingen die de cryptomarkt met zich meebrengt. Dit kan ervoor zorgen dat je snel veel winst kan maken, maar ook heel snel kan verliezen. Let hier dus op! Gelukkig zijn hiervoor ook enkele tools ontwikkeld om dit te beperken.  

Emoties

Wanneer jij gaat crypto daytraden kom je vaak in situatie waar je snelle beslissingen moet nemen in een korte tijd. Hierbij kunnen emoties hoog oplopen, zowel in positieve als negatieve zin. Daytraden heeft dan ook een hoog verslavingsgehalte. Het is dus belangrijk dat je sterk in jouw schoenen staan en jouw emoties kunt uitschakelen. 

Externe risico’s
Denk hierbij aan risico’s waarbij een munt negatief in het nieuws is gekomen. Maar bijvoorbeeld ook de risico’s van het gebruik van bepaalde platformen. Doe dus altijd goed jouw research voordat jij van bepaalde platformen gebruik gaat maken.

Belangrijke tips voor het daytraden in crypto

Zorg voor een goed risk-management

Om succesvol te daytraden in crypto is het belangrijk dat je een goed risk-management hanteert. Ga daarom ook nooit met meer dan 2% van je bestedingsruimte een trade in. Zo behoud jij altijd voldoende ruimte in jouw account. Trade alleen met geld dat je ook daadwerkelijk kunt missen.

Geduld is een schone zaak, vermijd emotie!

Het is belangrijk dat jij je geduld kan bewaren en niet teveel uit emotie handelt. Deze tip is ook gekoppeld aan de eerste tip, waarin je weloverwogen beslissingen moet maken en je risico’s afweegt. Handel dus altijd volgens je strategie en houdt jezelf aan je afspraken. Hier zijn ook handige tools voor. 

Maak gebruik van tools

Door gebruikt te maken van tools zoals TradingView beschik je over de juiste benodigdheden voor het maken van goede analyses. Daarnaast kan je ook gebruik maken van stop-loss orders of limit orders. Deze tools zorgen ervoor dat het crypto daytraden een stuk gemakkelijker wordt.

Educatie

Volg de meest recente nieuwsontwikkelingen van jouw cryptomunten op de voet en blijf jezelf ontwikkelen. Houd jouw trades bij en probeer van jouw fouten te leren.

Veilig en betrouwbaar handelsplatform

Dat lijkt een voor de hand liggende tip, maar het is wel degelijk erg belangrijk. Kies een handelsplatform waarbij jij een prettig gevoel hebt. Denk hierbij aan een platform die gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar is. 

Veelgestelde vragen

Wat is crypto daytraden?

Het crypto daytrading is het actief kopen en verkopen van cryptomunten binnen eenzelfde handelsdag. Jij koopt hierbij een cryptomunt tegen een zo laag mogelijk bedrag aan, om deze vervolgens tegen een zo hoog mogelijk bedrag weer te verkopen. Om zo per transactie een (kleine) winst te maken. Dit herhaal je gedurende de dag met meerdere trades.

Wat is het verschil tussen daytrading en swingtrading?

Bij het crypto daytraden koop en verkoop jij meerdere cryptomunten per dag, maar open en sluit jij elke dag weer jouw posities. Bij swingtraden houdt jij je posities voor een langere periode aan, denk bijvoorbeeld aan een aantal dagen, enkele weken of soms zelfs een paar maanden. 

Wat zijn goede platformen om te traden?

Voor het daytraden in cryptomunten kan je gebruik maken van verschillende platformen of exchanges. Wij maken zelf het liefst gebruik van de grote en betrouwbare platformen. Denk hierbij aan het Nederlandse platform Bitvavo, of het grootste wereldwijde platform Binance. Daarnaast is KuCoin ook een zeer gebruiksvriendelijk en veilig platform. Vaak komt het aan op een persoonlijke voorkeur. 

Wat zijn de risico’s van crypto daytrading?

Wanneer je het hebt over crypto daytrading, heb je ook te maken met risico’s en risicoanalyses. Bij het daytraden is het belangrijk dat je jouw emoties goed onder controle kunt houden en je jezelf altijd aan je strategie houdt. Daarnaast moet je rekening houden met de grote koersschommelingen die de cryptomarkt met zich meebrengt. Houd ook altijd rekening met externe factoren die van invloed kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de meest recente ontwikkelingen in de cryptowereld.

Tips voor het handelen in cryptocurrency

De beste tips voor het crypto daytraden is het hebben van een goed risk-management. Zorg daarnaast dat jij nooit met geld gaat traden, wat je niet kunt missen. Houd jezelf altijd onder controle en laat je niet leiden door emoties. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van trading tools zoals TradingView. Aangezien de cryptomarkt continue in ontwikkeling is, is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen en van je eigen fouten leert.