Alles over NFTs

De laatste tijd groeit de populariteit van NFT, maar wat is NFT precies? Wil jij meer weten over NFTs? In deze gids vind je alle relevante informatie! Waar cryptocurrencies al meer dan 10 jaar bestaan en zeker de laatste jaren enorm populair zijn geworden, is dat met NFTs een ander verhaal. NFTs zijn een stuk minder bekend bij het algemene publiek, maar dit betekent niet dat ze minder interessant zijn.

Zeker op het gebied van de NFT-technologie liggen namelijk enorme mogelijkheden. In dit artikel gaan wij jou uitleggen welke kansen dit met zicht meebrengt, wat een NFT is, wat het verschil is tussen NFT en crypto, waar NFTs voor gebruikt, waar je NFTs kunt kopen en nog veel meer. Maar we beginnen natuurlijk bij het begin…

Wat zijn NFT? (NFT uitleg)

NFT is een non-fungible token, ook wel een niet vervangbare unieke token genoemd. Dit houdt in dat de token dus niet in te wisselen is voor een andere vergelijkbare token. Deze token staat opgeslagen op een digitale server, de blockchain.

NFT’s bieden een manier om jouw eigendom te koppelen aan een digitaal bestand. Het wordt ook wel gezien als digitale kunst, oftewel NFT kunst, en zijn feitelijk gezien niet deelbaar of vervangbaar.

Het biedt jou een eigendomscertificaat waarmee jij kan aantonen dat je de eigenaar bent van een object, afbeelding of video.

NFT Artwork, NFT Music en NFT Games

NFTs functioneren op dezelfde technologie als cryptocurrencies zoals bitcoin, waarbij ze via een blockchain versleuteling verbonden worden aan de eigenaar. 

Momenteel worden NFTs vooral gebruikt in de digitale kunst, voor NFT artwork. Maar zo zijn er ook NFTs in de music, en games industrie.

Verschil tussen crypto en NFT

Een groot verschil tussen crypto en NFT is dat je met NFTs alleen de eigenaar bent. Waar je tegenwoordig online gemakkelijk afbeeldingen, video’s of papierwerk kunt delen, kopiëren en verspreiden, is dit met NFTs een ander verhaal. Jij bent namelijk de enige eigenaar van die bepaalde NFT. Een NFT is dus altijd verschillend, uniek en kan niet opgedeeld worden.

Verschil NFT en crypto uitgelegd met een voorbeeld

Hierin is de vergelijking van een cryptomunt of €100,- biljet met een NFT een handig voorbeeld om het verschilt tussen NFT en crypto beter uit te leggen. Waar je van cryptomunt of geldbiljet meerdere in bezit kunt hebben en kunt opdelen in kleine hoeveelheden, is dit met een NFT of een kunstwerk niet mogelijk.

Net als van een Rembrandt of Mona Lisa is in tegenstelling tot cryptomunten of geldbiljetten slechts één echt exemplaar. Hierdoor ontstaat een bepaalde schaarste en een marktwerking van vraag en aanbod. Dit maakt het enorm interessant, zeker als jij in het bezit bent van een gewilde NFT.

Hoe NFTs kopen en verkopen?

Voor NFT kopen en verkopen heb je cryptovaluta nodig. Deze crypto valuta kun je kopen via verschillende crypto exchanges zoals Bitvavo of bijvoorbeeld Binance. Over het algemeen wordt het kopen van NFT voornamelijk gedaan met Ethereum, maar dat kan ook met andere coins zoals Solana of Enjin.

Zodra jij een NFT-coin gekocht hebt bewaar jij deze in jouw wallet. Jouw coins kun je dan vervolgens versturen naar de wallet op de NFT marketplace. Vanaf hier kan je vervolgens jouw NFTs gaan kopen. Hoe werkt NFT kopen, Zie hieronder een stappenplan:

Stap 1: Koop de munt waar de NFT collectie opgebouwd is (Ethereum, Solana, Enjin)

Stap 2: Maak een account aan bij Opensea (NFT marketplace)

Stap 3: Stuur je munt naar je wallet op Opensea.

Stap 4: De NFT kopen op de marketplace.

Dit is slechts een beknopte versie van het stappenplan, natuurlijk komt hier meer informatie bij kijken. Ben jij benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? In onze beginnerscursus leggen wij alle stappen uitgebreid uit.
 
Hieronder zie je een aantal marktplaatsen waar je NFTs kunt kopen en verkopen.

Duurste NFT ooit

Kunstenaar Mike Winkelmann, ook wel Beeple genoemd, had één van die gewilde NFTs. Hij heeft zijn kunstwerk “Everydays: The First 5000 Days” als duurste NFT ooit verkocht voor een waarde van (schrik niet!) 69 miljoen dollar, omgerekend 58 miljoen euro.

Wat kan je met een NFT?

Dit is zeker geen uitzondering, er worden momenteel astronomische bedragen betaald voor de eigendomsrechten van digitale afbeeldingen of digitale kunst. Hierdoor is het ook voor kunstenaars een markt geworden die enorm interessant is. Met een NFT-token kan jij namelijk het eigendomsrecht van een digitaal kunstwerk of ander object vastleggen.

NFT geschikt voor allerlei digitale objecten

En niet alleen voor kunstenaars is de NFT-technologie interessant. Zo zijn er inmiddels ook historische uitspraken, tweets, GIF’s of audio opnames die als NFT worden aangeboden. Zie het als unieke domeinnamen die ook gewild kunnen zijn en waar geld voor neergelegd wordt. Wil jij graag een bepaalde domeinnaam claimen, zal je in onderhandeling moeten met de eigenaar van die domeinnaam.

Zoals bovengenoemd voorbeeld, werkt dat met NFTs op dezelfde manier. Heb jij uniek beeldmateriaal in je bezit, of een prachtig kunstwerk, met behulp van NFTs kan jij hier je digitaal eigendom aan verbinden. Vervolgens kan je via een NFT platform dit unieke eigendomsrecht verhandelen.

NFT de digitale toekomst?

De wereld van NFT-technologie wordt gezien als de digitale toekomst en dit is ook bij artiesten niet onopgemerkt gebleven. Een recent voorbeeld hiervan is de Nederlandse DJ Don Diablo, die één van eerst was die zich richtte op NFT music. Hij bood één van zijn nummers als NFT token aan en verkocht deze voor €170.000,-.

Kort daarna heeft hij ook een volledig concert als NFT verkocht voor een bedrag van 1.2 miljoen euro. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden op te noemen, wat aangeeft dat er enorm veel geld en toekomst zit in de wereld van de NFT-technologie.

Geld verdienen met NFTs

Net als met cryptocurrencies valt er ook met NFTs een leuk extraatje te verdienen. Door NFTs tegen een ‘gunstige prijs’ in te kopen en vervolgens te verkopen op één van de marketplaces. Zoals hierboven in enkele voorbeelden is aangegeven kan je hier ook erg rijk van worden. Maar let op, er valt ook behoorlijk wat geld te verliezen.

Het is dus belangrijk jezelf eerst goed in te lezen, voordat je in digitale crypto of NFTs stapt. Deze kennismakingsgids en onze starterscursus kunnen jou goed op weg helpen in de NFT-wereld. Doe wel altijd zelf jouw onderzoek, voordat jij overgaat tot het kopen en verkopen van NFTs. Wij geven namelijk geen financieel advies.

NFT hype of toekomst?

Ondanks dat de NFT markt al een aantal jaren actief is, staat het eigenlijk nog maar in de kinderschoenen. Inmiddels krijgt het wel meer bekendheid en lift het mee op de enorme groei die de cryptocurrencies doormaken. Zo zijn er al verschillende artiesten op deze trend ingestapt en zijn zij zeker niet de enige. 

Ook bedrijven investeren in NFT

Er zijn inmiddels steeds meer grote bedrijven (Samsung, Nike, Ubisoft) die de kansen en mogelijkheden van de NFT-technologie zien. Neem als voorbeeld de voetbalclubs die tokens uitgeven, waarmee fans kunnen meestemmen op bijvoorbeeld het nieuwe voetbalshirt voor het aankomende seizoen. Zo zijn er zoals eerder aangehaald tal van voorbeelden waarvoor het voor bedrijven, artiesten, kunstenaars en influencers interessant kan zijn in de NFT-wereld te stappen.

Gratis NFTs

Ook worden er op regelmatige basis gratis NFTs weggegeven. Dit gebeurt vaak in een introductiefase. Om de zogenoemde airdrops bij te houden is het belangrijk het laatste nieuws rondom NFTs goed in de gaten te houden. Vaak is er een enorme interesse voor de gratis airdrops van bepaalde NFTs.

Op de hoogte blijven van NFTs

Wil je op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom NFTs? Houd dan de NFT nieuwswebsites en NFT exchanges in de gaten om hiervan gebruik te maken van de gratis airdrops. Daarnaast zijn er ook enkele NFTs te verdienen met het spelen van één van de games welke eerder in dit artikel zijn aangehaald. Wil jij hierover meer informatie? In onze starterscursus leggen wij jou alles uit.

Welke NFT kopen?

Welke NFT moet je kopen? Hieronder lichten wij enkele NFT-coins toe:

Enjin

enjin coin

Enjin is één van de bekendere, zo niet dé bekendste NFT-coins. Zij richten zich hoofdzakelijk op de gaming industrie. De Enjin-coin kan gebruikt worden alsdigitale munt voor verschillende websites en online games. 

Door de enorme potentie die deze game-coin heeft, in combinatie met de enorme (en groeiende) gaming industrie, deed het Samsung beslissen een samenwerking met Enjin aan te gaan. En Samsung is niet de enige multinational die zich is gaan richten op de NFT-technologie.

Chiliz

chiliz coinDe NFT munt Chiliz is de munt voor de sport en e-sport fans, diede mogelijkheid biedt om teams, wedstrijden en competities te volgen en de fans wilt verbinden met hun favoriete sportclub. 

Grote sportclubs als Barcelona, AC Milan, Paris Saint-German en Juventus hebben al hun digitale fantoken uitgebracht. De bedoeling is hiermee voor de fan een stukje stemrecht te geven bij hun favoriete club.

FLOW

flow coin

Een andere recent gelanceerde NFT-coin is FLOW. Deze coin is gemaakt door dezelfde ontwikkelaars als CryptoKitties, waarover later meer. 

De FLOW coin richt zicht met name op de snelheid en schaalbaarheid van de blockchain. Hierbij richt het zich op het sneller en soepeler laten verlopen van financiële diensten. Ook zij hebben al een aantal grote namen als partners, zoals NBA, UFC en Ubisoft.

Axie Infinity

axie coin

Momenteel is dit één van de grootste blockchain games van dit moment.

Dit spel wordt gespeeld op de Ethereum blockchain en met deze NFT coin biedt het fanatieke gamers een manier om maandelijkse inkomsten te generen met gamen.

Decentraland

decentraland coin

Ook deze coin draait op de Ethereum blockchain en hierin kunnen gebruikers content en applicaties creëren. Het is een virtual reality platform waar je een virtueel stuk land kan kopen en hierop kan bouwen. Als gebruiker kun je hier alles op doen wat je wilt. Natuurlijk kun je jouw grond ook verhandelen.

Onderstaand tabel laat de 5 grootste NFT coins zien met actuele data zoals de koers, het handelsvolume en de marktwaarde.

# Naam Prijs 24h % 7d % Market Cap Volume (24h) Aantal in omloop
1 The Virtua Kolect Logo The Virtu… TVK $0,04 +3,78% +18,70% $15.349.268 $7.370.779
208.389.873 TVK
434.102.716 TVK (36%)
2 Gem Exchange and Trading Logo Gem Excha… GXT $0,13 2,23% 6,92% $11.222.783 $8.147
60.637 GXT
83.529.286 GXT (17%)
3 Unicly Bored Ape Yacht Club Collection Logo Unicly Bo… UAPE $0,005 0,00% $4.532.310 1.000.000.000 UAPE (100%)
4 Unicly Hashmasks Collection Logo Unicly Ha… UMASK $0,05 0,00% $5.011.611 100.000.000 UMASK (100%)
5 Keanu Inu Logo Keanu Inu KEANU $0,00000000008 4,24% 23,13% $4.127.692 $803.643
10.045.537.500.000.000 KEANU
51.416.156.435.918.432 KEANU (51%)

NFT Collections

NFT projecten richten zich op de verspreiding en de handel van de NFTs. Hieronder sommen wij een aantal van de bekendste en opvallendste NFT projecten voor jou op.

CryptoPunks

CryptoPunks

Cryptopunks is  misschien wel één van bekendste NFT projecten. In ieder geval is het één van de eerste NFT projecten die in 2017 op de markt kwam. Deze collectie bestaat uit 10.000 verschillende plaatjes met ieder zijn unieke eigenschappen. Dit project is te vergelijken met de Pokémon kaarten van jaren geleden, maar dan in de huidige digitale wereld. Hierbij kan je plaatjes verzamelen en verhandelen en beheer je ook echt de eigendomsrechten van jouw eigen unieke digitale plaatje.

Cool Cats

Cool Cats NFT

De NFT-collectie Cool Cats zijn eigenlijk een opvolging van de succesvolle CryptoKitties en volgen hetzelfde principe en model. Hierbij zijn er momenteel 10.000 op de markt gebracht, met elk hun eigen unieke eigenschappen. De Cool Cats werken op de Ethereum Blockchain.

 

Pudgy Penguins

pudgy penguins

Deze Pudgy Penguins NFT-collectie was erg gewild bij de lancering, want binnen enkele uren was deze volledig uitverkocht. Dit komt met name door de unieke eigenschappen die elke NFT uit deze collectie heeft. Daarnaast is, net als bij de bovengenoemde collecties, de community achter de verzamelitems enorm belangrijk. Wanneer er veel vraag is, werkt het net als bij een normale marktwerking en zal de prijs logischerwijs stijgen.

CryptoKitties

CryptoKitties

Een andere bekende NFT collectie is de CryptoKitties. Deze collectie kwam in dezelfde periode als CryptoPunks op de markt. Dit was een game, waarin je jouw digitale kat kon fokken en verhandelen in een digitale wereld. De CryptoKitties waren een enorm succes en bestaan tot op de dag van vandaag nog steeds. Waarbij de CryptoKitty Dragon voor een bedrag van 600ETH verkocht werd. Dit zou nu een waarde hebben van 2.2 miljoen euro.

Bored Ape Yacht Club

Bored Ape

Dit is een NFT-collectie die binnen enkele maanden is uitgegroeid tot een enorm groot succes. Bij de lancering in april van dit jaar, kocht je een Ape uit deze collectie voor 0.08 ETH, dit was omgerekend toen ongeveer €150,-. In augustus van dit jaar werd de #9361 Ape voor 1.6 miljoen dollar verhandeld. Dat geeft ook gelijk aan wat de mogelijkheden zijn met het verkopen van NFT tokens.

Waar NFTs kopen?

Het kopen en verkopen van NFTs loopt via marketplaces. Één van de grootste en bekendste market places is Opensea. Maar er zijn ook andere market places zoals Binance NFT, of Rarible.

  1. Opensea

De grootste en bekendste NFT marketplace is momenteel OpenSea. Zij bieden een breed scala aan NFT tokens, waaronder kunstobjecten, domeinnamen, afbeeldingen en sport en verzamelitems. 

  1. Binance

Deze grote crypto exchange heeft ook een NFT marketplace. Dit is een marktplaats voor kunst items en andere digitale items in de sport en game wereld. Het kopen en verkopen van deze items wordt gedaan met de Binance (BNB) crypto coin.

  1. Rarible

Rarible is een NFT-marktplaats die zich met name richt NFT art. Kunstenaars kunnen Rarible gebruiken om nieuwe NFT creaties te verkopen. Maar ook voor het verkopen van boeken, muziekalbums of films. Rarible is een populair platform voor NFT crypto kopen, en telt miljoenen gebruikers

  1. Foundation Marketplace

Foundation is een platform die zich richt op het samenbrengen van digitale makers en verzamelaars. Wat hierbij interessant is zijn de royalties. Elke keer wanneer een NFT van een artiest wordt verhandeld, verdient de artiest 10% op deze transactie. Dus wanneer een verzamelaar het werk voor een hogere prijs doorverkoopt aan iemand anders, ontvangt de artiest hierover 10%.

  1. Enjin Marketplace

Enjin Marketplace is de officiële marktplaats voor Enjin NFTs. Hierop worden hoofdzakelijk Enjin gerelateerde game items en verzamelitems verhandeld. Zeker met de grote game industrie is dit een zeer grote en interessante marktplaats

Meer weten over NFTs?

Vind jij de NFT-technologie interessant en wil jij meer weten over het in- en verkopen van NFTs. In onze beginnerscursus leggen wij hier alles over uit. Wij nemen jou in onze cursus van A tot Z mee in de wereld van NFTs.

Veelgestelde vragen

Wat is een NFT?

    NFT is een non-fungible token, ook wel niet vervangbare unieke token

Hoe koop je NFT?

    Voor het kopen en verkopen van NFTs heb je cryptovaluta nodig. Deze crypto valuta kun je kopen via verschillende crypto exchanges zoals Bitvavo of bijvoorbeeld Binance. Hiermee kan je vervolgens op een NFT marketplace jouw NFTs kopen. In onze cursus leggen wij hier alles over uit.

Is een NFT hetzelfde als een cryptomunt?

    Nee, er is een groot verschil tussen cryptocurrencies en NFTs. Waar je een cryptocurrency of geldbiljet kunt opdelen en verspreiden in meerdere kleine delen is dat met een NFT niet mogelijk. Vergelijk het met een schilderij, waarvan er ook maar 1 echt exemplaar is. Jij bent dus alleen de enige echte eigenaar van jouw unieke NFT.

Kan je geld verdienen met NFTs?

    Het is zeker mogelijk om geld te verdienen met NFTs. Echter is het wel belangrijk je hier vooraf goed in te verdiepen. Waar er geld te verdienen is, valt er natuurlijk ook geld te verliezen. Doe dus zelf altijd goed onderzoek alvorens hiermee aan de slag te gaan. Wij geven dus ook geen financieel advies. Wel hebben wij een cursus die jou op weg kan helpen in de NFT wereld.