Crypto staken

Wil jij meer weten over crypto staken en hoe dit in zijn werkt gaat? In dit artikelen leggen wij je er alles over uit. Cryptocurrency heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Hierdoor zijn steeds meer mensen zich gaan verdiepen in de mogelijkheden omtrent crypto. Wil jij hierover meer weten? Lees dan snel verder!

Tegenwoordig zijn er tal van opportuniteiten als het gaat om geld verdienen met behulp van cryptocurrency. Belangrijk is om je hierin goed te verdiepen en na te gaan wat het beste bij jou past. Één van de mogelijkheden is het investeren in cryptomunten, maar bijvoorbeeld ook crypto mining (Proof of Work), of het staken van crypto (Proof of Stake).

Wat is crypto staking?

Bij het staken van crypto zet jij jouw cryptocurrency vast bij een exchange (staken). Hierover krijg je een bepaald rentepercentage. In feite is dit vergelijkbaar met het vastzetten van (spaar)geld op jouw spaarrekening bij de bank. Alleen is dit in de huidige tijd niet meer interessant, aangezien de rentepercentages zo laag zijn en de meest ongunstigste gevallen zelfs onder de 0% duiken

Maar wat betekend dit nu precies? Zodra jouw rentepercentage bij een bank onder de 0% duikt, betekent dit dat je geld moet betalen om geld te sparen. Dit houd dus in dat jouw geld minder waard wordt. Hier zit natuurlijk niemand op te wachten, dus gaan mensen op zoek naar oplossingen. Crypto staking zou één van die oplossingen kunnen zijn, waarmee je een goed rendement kan behalen.

Hoe werkt het staken van cryptocurrency?

De verschillende cryptocurrency maken allemaal gebruik van een blockchaintechnologie. Met behulp van deze technologie worden crypto transacties bijgehouden en versleuteld in een digitaal logboek. Hiervoor dienen complexe formules en berekeningen uitgevoerd te worden. Door crypto te staken draag je bij aan het valideren en uitvoeren van deze berekeningen. 

Voor het staken van crypto krijg je een beloning, vaak in de vorm van cryptomunten. Dit is vergelijkbaar met een spaarrekening zoals wij dat vroeger kenden, waarbij door een positieve rente jouw spaarrekening groeide. Zo was het dus mogelijk om een bepaalde vorm van passieve inkomsten te genereren met jouw vermogen. Dit werkt met crypto staken op vrijwel dezelfde manier. Door jouw crypto langer vast te zetten, kan je op de lange termijn meer rendement opbouwen.

Waar kan ik crypto staken?

Het staken van crypto kan tegenwoordig op allerlei verschillende platformen, denk hierbij aan platformen als Bitvavo, Binance, Coinloan of Celsius Network. Waarover we straks meer gaan uitleggen. Elk platform heeft zijn eigen  voor- en nadelen voor het staken van crypto, welke weer afhankelijk zijn van jouw persoonlijke voorkeuren, tactiek en investerend vermogen. Ze hebben ook hun eigen crypto wallets.

Flexibel of vast stakingsproces?

Het is dus altijd belangrijk om per platform na te gaan wat de voorwaarden zijn voor het staken van crypto. Zo kan het zijn dat een platform een flexibel of vast stakingsproces hanteert. Bij een flexibel stakingsproces kan jij jouw crypto op elk gewenst moment opnemen. Echter bij een vast stakingsproces is dit niet mogelijk en zet je de crypto voor een langere periode vast.

Op welke platformen kan je crypto staken?

Zoals al aangegeven zijn er verschillende platformen waar je crypto kunt staken. Welke platform jij kiest, is onder andere afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en jouw investeringsstrategie.  Zo is er voor elk platform wel een voor- of nadeel te benoemen. Wij hebben voor jou een selectie gemaakt van de in onze ogen meest interessante opties voor het staken van crypto.

Bitvavo

Bitvavo exchange

Bitvavo is de grootste Nederlandse exchange en is bovendien een zeer betrouwbaar platform. Binnen Bitvavo is het heel eenvoudig jouw cryptomunten te staken. Je krijgt namelijk een melding met de vraag of je jouw crypto wilt staken. Door dit te aanvaarden start jij direct met het staken van de crypto die in jouw wallet zit. De opbrengsten die hieruit voortkomen worden dagelijks berekend en wekelijks uitgekeerd.

Binance

Binance Coin kopenBinance is de grootste wereldwijde exchange en staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Zoals eerder vermeld kan je niet elke cryptomunt staken. Binnen het account kan je gemakkelijk navigeren naar het kopje “staking”, waar je kunt zien welke cryptomunten je allemaal kunt staken. 

Coinloan

coinloan logoCoinloan is een Estlands handelsplatform voor jouw cryptocurrency. Het is niet zo bekend als de gerenommeerde platformen als Bitvavo of Binance, maar dat betekent niet dat het platform minder interessant is. Integendeel zelfs, want zo heb je bij Coinloan bijvoorbeeld geen transactiekosten en ze hebben over het algemeen vrij hoge rentepercentages. 

Celsius Network

celsius network

Celsius Network is een zeer populair platform voor het lenen van cryptocurrency. Ja je hoort het goed, lenen. Via het Celsius Network is het mogelijk cryptocurrency uit te lenen, waarover je dan weer een rentepercentages ontvangt. Deze percentages kunnen oplopen tot wel 21%.

Wat is het verschil tussen crypto staken en traden?

Wij hebben je inmiddels uitgelegd wat het crypto staking inhoudt. Namelijk het proces van crypto vastzetten (staken), om een bepaald rentepercentage te ontvangen. In feite is dit dus een passieve manier van inkomsten genereren. 

Naast crypto staking hebben we natuurlijk ook nog andere manieren om geld te verdienen met crypto. Het traden in cryptomunten is hiervan een goed voorbeeld. Hierbij ga je handelen in het in- en verkopen van crypto en streef je ernaar om jouw cryptomunten zo laag mogelijk in te kopen, om deze vervolgens bij een hogere koers weer te verkopen. 

De koers is afhankelijk van vele verschillende factoren. Denk hierbij aan de samenwerkingen met grote bedrijven of bijvoorbeeld de publiciteit (positief dan wel negatief) die een project krijgt. Het is dus van groot belang de koersschommelingen en meest recente berichtgeving omtrent crypto op de voet te volgen, wanneer je wilt daytraden in crypto.

Voor- en nadelen van staking

De vraag is natuurlijk welk platform voor jou het meest interessant is voor het staken van jouw crypto? Hiervoor is het belangrijk de risico’s en voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Denk hierbij onder andere aan jouw investeringsstrategie, het stakingsproces en welke risico’s jij wel of niet kan nemen.  

Rentepercentages

Zo klinkt het flexibel staken vaak het meest interessant, maar is dit wel echt zo? Wanneer je ervoor kiest jouw crypto te staken via een flexibel stakingsproces, kan je vrijwel altijd direct jouw munten opnemen. Dat is natuurlijk een groot voordeel, maar het nadeel hieraan is dat de rentepercentages vaak aan de lage kant zijn. 

Wanneer je kiest voor een vast stakingsproces dan liggen de rentepercentages een stuk hoger. Dit is natuurlijk erg aantrekkelijk, want dit levert jou meer geld op. Het risico en nadeel hierbij is dat je niet kan anticiperen op veranderingen in de markt, aangezien jouw cryptomunten vast staan. Dit kan er dus toe lijden dat jij verlies maakt wanneer een munt in waarde daalt. 

Zo is het platform of de munt die jij kiest afhankelijk van jouw investeringsstrategie. Wil jij voor een langere termijn investeren in een bepaalde cryptomunt en heb je voldoende investerend vermogen, dan is het waarschijnlijk aantrekkelijker om voor een vast stakingsproces te kiezen.

Volatiliteit

Behalve de rentepercentages zijn er natuurlijk nog andere belangrijke factoren om rekening mee te houden. Zo is de waarde van jouw cryptomunten afhankelijk van het vraag en aanbod in de markt. Wanneer er veel vraag is, dan zal de waarde stijgen. Maar wanneer de vraag daalt, dan zal de waarde ook dalen. Dit wordt ook wel volatiliteit genoemd. 

Doordat je afhankelijk bent van deze marktwerking kan het staken van crypto risicovol zijn. Zorg er dus altijd voor dat jij jezelf eerst goed verdiept in de materie voordat je overgaat tot het staken van crypto. Daarom is het belangrijk veelbelovende cryptocurrency’s te vinden. Neem daarnaast ook altijd de voorwaarden goed door, voordat je cryptomunten gaat staken. Zo is niet elke munt te staken en zijn er ook vaak bepaalde minimum drempels.

Overzichtelijk weergegeven

Zoals je wellicht hebt gemerkt zijn er zowel voor- als nadelen te benoemen voor crypto staking. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken hebben enkele van deze voor- en nadelen opgesomd.

Voordelen:

  • Je kunt (geld) verdienen door het staken van crypto
  • Je draagt bij aan het verbeteren van de blockchain van jouw cryptomunt

Nadelen:

  • Volatiliteit kan ervoor zorgen dat je verlies maakt
  • Niet elke cryptomunt kun je staken en er bestaan ook minimum drempels voor het staken.

Veelgestelde vragen

Wat is een crypto staken?

Het staken van crypto houdt in dat jij jouw cryptocurrency vastzet bij een exchange /platform (staken). Door deze cryptomunten daar vast te zetten krijg je een bepaald rentepercentage. In feite is dit vergelijkbaar met een spaarrekening, waarbij jij jouw van (spaar)geld op jouw rekening bij de bank laat staan.

Hoe werkt crypto staken?

Cryptocurrency maakt gebruik van een blockchaintechnologie. Met behulp van deze technologie worden transacties bijgehouden en versleuteld in een digitaal logboek. Hiervoor dienen complexe formules en berekeningen uitgevoerd te worden. Door crypto te staken draag je bij aan het valideren en uitvoeren van deze berekeningen. Voor het staken van crypto krijg je een beloning (staking reward). Op deze manier kan jij dus passieve inkomsten genereren met het staken van crypto.

Wat is het verschil tussen crypto staken en crypto traden?

Bij crypto staken laat je de crypto het werk doen en zet je deze voor een bepaalde periode vast (staken), waarover je een bepaald rentepercentage ontvangt (passieve inkomsten). Bij crypto traden ga je op een actieve manier aan de slag met het handelen (in- en verkopen van crypto) en streef je ernaar om jouw munten zo laag mogelijk in te kopen, om deze vervolgens bij een hogere koers weer te verkopen. 

Wat zijn de voordelen van crypto staken?

Aan crypto staken hangen zowel voor- als nadelen. Door crypto te staken kan je op een passieve manier extra geld verdienen met jouw cryptomunten. De rentepercentages zijn namelijk een stuk interessanter dan bij de bank, waar dit tegenwoordig rond de 0% ligt, of in sommige gevallen nog lager.  Daarnaast draag je ook een steentje bij aan het verbeteren van de blockchain van jouw cryptomunt. De crypto wereld evolueert constant, crypto credit cards zijn een goed voorbeeld ervan. 

Wat zijn de nadelen van crypto staken?

Naast de voordelen, zijn er natuurlijk ook enkele nadelen aan het staken van crypto. Zo kan de volatiliteit (koersschommelingen) van crypto er ook voor zorgen dat je verlies maakt. Daarnaast kan je ook niet elke cryptomunt staken en bestaan er ook minimum drempels voor het staken van cryptomunten.