Wil je meer weten over cryptomunten kopen?

Wil jij meer weten over cryptomunten kopen en waar je dit het beste kunt doen? Hier vind je alle relevante informatie! Inmiddels zijn cryptocurrencies al meer dan 10 jaar onder ons en met name de laatste jaren zijn cryptomunten enorm populair geworden. Maar wat is nu precies een cryptomunt, wat maakt cryptomunten zo interessant en waar kun je cryptomunten kopen? 

 Wanneer je nieuw bent in de wereld van crypto, begrijpen wij dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo zijn er meerdere platformen en mogelijkheden voor het kopen van cryptomunten. In dit artikel gaan we je stap voor stap meenemen bij het kopen van jouw eerste cryptomunten. 

Wij leggen je uit op welke exchange jij cryptomunten kan kopen, welke crypto’s interessant zijn en nog veel meer. Maar we beginnen natuurlijk bij het begin…

Wat is een cryptomunt of crypto coin?

Een cryptomunt is een digitale valuta, een vorm van geld welke alleen digitaal bestaat. Je bewaart deze valuta in een online portemonnee, een zogenaamde ‘crypto wallet’. Cryptomunten zijn in het leven geroepen om een online-betaalmiddel aan te bieden waarbij geen tussenkomst is van banken of overheden, kortom dus geheel onafhankelijk is.

Inmiddels zijn er al vele cryptomunten op de markt en dat worden er met de dag meer. Hiervan zijn Bitcoin en Ethereum momenteel de grootste en bekendste platformen. Maar dat zijn niet de enige, zo zijn er nog vele andere cryptomunten die je kunt kopen. Hierover vertellen we later meer.

Wat is de blokchain technologie?

Ondanks de verschillende cryptomunten maken ze wel allemaal gebruik van een blockchaintechnologie. Dit is een technologie waarop alle crypto transacties worden bijgehouden en versleuteld in een digitaal logboek. 

Voorbeeld: Neem als voorbeeld 1 Bitcoin (BTC) die je wilt versturen naar jouw vriend of vriendin. Wanneer jij deze 1 BTC verstuurd naar jouw vriend of vriendin, dan wordt deze transactie door de blockchain technologie gecontroleerd en opgeslagen. Hierna wordt de transactie goedgekeurd en zal deze BTC vanzelf in de crypto wallet van jouw vriend of vriendin zichtbaar zijn.

Alle transacties worden opgeslagen in elk block van de blockchain en wordt daarmee verspreid over een groot aantal verschillende computers in het netwerk. Dit zorgt ervoor dat het enorm veilig is en minder vatbaar voor cyberaanvallen. Dit maakt het voor investeerders en beleggers dus een erg interessante markt.

Voordelen

Het grote voordeel van crypto is dat deze volledig onafhankelijk is van banken, overheden of andere partijen. Daarnaast kunnen er ook geen Bitcoin worden bijgemaakt, omdat er maar maximaal 21 miljoen in omloop komen. Er is dus een zekere schaarste, de Bitcoins kunnen opraken. 

Dat is met het huidige bancaire systeem wel anders, kijk bijvoorbeeld naar het continue bij printen van Dollars. Dit vergroot de inflatie en zorgt ervoor dat jouw geld minder waard wordt. Zo is jouw $1,- of €1,- straks bijvoorbeeld nog maar 80 cent waard.

Crypto wordt steeds populairder: Met de digitalisering waarin wij momenteel leven, hebben cryptocurrencies naar aanleiding van bovenstaande, enorm veel potentie. Dat is ook één van de redenen waarom crypto zo populair is en vele mensen overgaan tot het kopen van veelbelovende cryptomunten.

Nadelen

Naast de voordelen, zijn er natuurlijk ook nadelen. Zo worden cryptomunten beïnvloed door zowel vraag en aanbod. Hiermee is de markt erg volatiel. Dit betekend wanneer er veel vraag is, dat de waarde zal stijgen. Maar wanneer de vraag daalt, zal de waarde ook dalen. 

Volatiliteit: De waarde is dus volledig afhankelijk van de marktwerking van vraag en aanbod. Dit proces wordt volatiliteit genoemd. Dit zorgt ervoor dat het investeren in crypto risicovol kan zijn, zeker wanneer je niet voldoende kennis ervan hebt. Het is dus erg belangrijk je vooraf altijd goed in te lezen voordat je jezelf begeeft in de wereld van cryptomunten. In dit artikel nemen wij jou in dat proces mee.

Bij welke exchange kun je crypto kopen?

Bij welke exchange jij je cryptomunten wilt kopen is geheel afhankelijk van je eigen voorkeur. Zo zijn er voor elke exchange wel voor- en nadelen te benoemen. Wij richten ons in dit artikel op de in onze ogen belangrijkste exchanges van dit moment. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd.

Om te kunnen kopen en verkopen op de exchanges moet er een account aangemaakt worden. Op alle bovenstaande websites werkt het aanmeldproces en de verificatie hiervan zeer gemakkelijk.

Bitvavo

Begin 2023 is Bitvavo de allergrootste Nederlandse exchange. Het kenmerkt zich met name als ideaal platform voor beginners in digitale valuta. Daarnaast is het een zeer betrouwbaar platform met lage handelskosten. 

Bitcoinmeester

Bitcoinmeester richt zich voornamelijk op de beginnende investeerders en kenmerkt zich met een zeer groot assortiment cryptomunten. (200+ verschillende crypto’s)

Binance

Binance is de allergrootste wereldwijde exchange en blinkt uit met een razendsnelle verwerking van transacties. Daarnaast is het in meerdere talen beschikbaar en is het zeer gebruiksvriendelijk.

Hoe kun je crypto coins kopen?

Wanneer je als beginner cryptomunten wilt kopen raden wij aan dit te doen op Bitvavo.nl of Bitcoinmeester.nl. Deze twee Nederlandse exchanges hebben een lage instapdrempel en zijn erg gebruiksvriendelijk ingericht. Zo is het al mogelijk om voor een klein bedrag van bijvoorbeeld €5,- in te stappen. Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

Meld je aan → Meld je aan op bijvoorbeeld Bitvavo

Verificatie → Vul al jouw persoonlijke gegevens in

Tegoed storten → Na de verificatie kan je tegoed storten d.m.v. iDeal

Geld in het account → Het geld zal binnen enkele minuten in jouw account verschijnen

Kies jouw cryptomunt → Zoek jouw gewenste cryptomunt waarin je wilt investeren

Cryptomunt kopen → Vervolgens kan jij heel eenvoudig met jouw tegoed een cryptomunt aanschaffen.

Dit is een beknopte versie van het aankoopproces van cryptomunten binnen Bitvavo. Ook binnen de twee andere exchanges is het aankoopproces erg gebruiksvriendelijk ingericht. Het belangrijkste is dat je altijd zelf jouw onderzoek doet, voordat jij overgaat tot het kopen en verkopen van cryptocurrencies.

Prijsstijgingen van cryptomunten

Zoals hierboven eerder vermeld, is de cryptowereld en de handel in cryptomunten erg volatiel. De koers en de waarde van cyptomunten wordt bepaald aan de hand van vraag en aanbod. Dit is weer afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingen met grote bedrijven, de invloed van overheden of bijvoorbeeld media.

Gezien de toenemende interesse in cryptocurrencies, gaan er steeds meer mensen in onder andere Bitcoin en andere crypto handelen. De geschiedenis heeft uitgewezen dat zodra er meer interesse is in crypto, de prijs voor cryptomunten stijgt. Crypto apps kunnen een goed overzicht geven van deze schommelingen. 

Wat zijn populaire cryptomunten?

Wat zijn nu de populairste en beste cryptomunten om in te investeren? Dat is natuurlijk een vraag die vele mensen bezig houdt. Wij lichten enkele cryptomunten waarvan wij denken dat je deze in jouw portfolio zou moeten hebben.

Bitcoin (BTC)

Allereerst natuurlijk Bitcoin. Veruit de meest bekendste cryptomunt, welke de grootste marktkapitalisatie heeft. Dit is zeker een cryptomunt om in jouw portfolio te hebben. Het wordt ook wel het digitale goud genoemd.

Ethereum coin

Ethereum (ETH)

Ethereum is een software platform die het makkelijker maakt om transacties van geld, documenten en berichten vast te leggen. Ook biedt het mogelijkheden voor vele andere technologische toepassingen. Dit heeft tot veel interesse gewekt van grote bedrijven als Samsung, Microsoft en Toyota.

Ripple logo

Ripple (XRP)

Ripple biedt financiële instellingen zoals banken een digitaal betalingsprotocol. Waar een internationale bankoverschrijving nu vaak dagen in beslag kan nemen, werkt Ripple aan een oplossing om het bestaande betalingsverkeer te verbeteren. Door gebruik te maken van de XRP-munt (Ripple) is een snellere digitale geldoverdracht met lage transactiekosten mogelijk.

Geld verdienen met cryptocurrency

Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met cryptocurrencies. Zo kan je geld verdienen met het kopen en verkopen van cryptocurrencies. Hierbij probeer je op het meeste gunstige moment in te kopen, wanneer de koers laag is. En je verkoopt je munten weer op het moment dat de koers hoger ligt. Dit klinkt erg eenvoudig, maar is dat het ook?

Traden

Het handelen in crypto wordt ook wel cryptotraden genoemd en is afhankelijk van koersschommelingen. Deze koersschommelingen ontstaan door meerdere factoren. Wanneer bijvoorbeeld een groot bedrijf een samenwerking aangaat met een cryptomunt, zie je vaak een grote stijging in waarde. 

Behalve stijgingen zijn er natuurlijk ook dalingen. Dit zie je vaak wanneer een bepaalde cryptomunt negatief in het nieuws komt. Het is dus altijd belangrijk goed op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes op het gebied van crypto, houd hiervoor de crypto nieuwswebsites en exchanges in de gaten. Crypto daytraden moet altijd veilig gedaan worden. 

Andere manieren om geld te verdienen met crypto

Daarnaast zijn er natuurlijk nog meerdere manieren om geld te verdienen met crypto. Denk bijvoorbeeld aan HODL’en, of het staken en minen van crytpomunten. Welke we hieronder kort toelichten

HODL

Dit betekent vrijwel hetzelfde als het traden, maar bij HODL houd je de munten voor de langere termijn vast.

Minen

Minen is het proces waarbij alle transacties in één block van de blockchain worden gecontroleerd en opgeslagen. Voor dit proces zijn krachtige computers nodig en daarnaast kost dit ook veel energie. Bijkomend voordeel is wel dat hier ook crypto mee te verdienen valt.

Staken

Dit is het vasthouden van jouw huidige cryptomunten in jouw wallet. Hiervoor ontvang je als het ware een soort vorm van rente. Vergelijk het met rente op jouw spaarrekening.

Steeds meer bedrijven investeren in crypto

Het aantal bedrijven dat investeert in het kopen van cryptomunten is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit zegt wel wat over hoe serieus we crypto moeten nemen. Vele bedrijven, beleggers en investeerders zien crypto als de oplossing om inflatie tegen te gaan. Het ultieme voorbeeld hiervan is Tesla, die in februari 2021 om en nabij de 1.5 miljard dollar in Bitcoin investeerde.

Cryptomunten kopen

Wanneer je dit artikel leest ben je hoogstwaarschijnlijk geïnteresseerd in cryptomunten kopen. Maar hoe ga je nu precies te werk? In ons stappenplan hebben wij dit voor jou overzichtelijk gemaakt. Allereerst kies je het platform voor het kopen van jouw cryptomunten. Tegenwoordig zijn er vele platformen waar jij jouw cryptomunten kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse platformen Bitvavo en Bitcoinmeester of het internationale platform Binance.

Onderzoek voor het kopen van cryptocurrencies

Voordat je overgaat tot het kopen van cyptocurrencies is het natuurlijk belangrijk dat je weet waarin je investeert. Hierbij is het doen van onderzoek erg belangrijk. Dit onderzoek is op te delen in zowel een fundamentele analyse als een technische analyse. 

Fundamentele analyse

Bij een fundamentele analyse richt het onderzoek zich voornamelijk op de samenstelling van het team, het product, de visie, de whitepaper en de markt waarin het opereert. Veel van deze informatie is vaak te vinden op de website van de cryptomunt zelf.

Stappenplan:

#1. Bekijk de website, ziet deze er betrouwbaar uit?

#2. Wat houdt het project in? Wat voor probleem lost het op? Is er een markt voor? Zou je het zelf willen gebruiken?

#3. Op welke blockchain staat deze cryptomunt?

#4. Heeft het project een roadmap, doelstellingen en een duidelijke visie voor de toekomst?

#5. Uit welke personen bestaat het team en wie zijn deze mensen?

#6. Heeft het een whitepaper?

Het is dus erg belangrijk zoveel mogelijk informatie te verzamelen voordat je cryptomunten gaat kopen. Vele mensen stappen blindelings in cryptomunten op advies van anderen. Dit kan erg risicovol zijn, want is dit wel een project waar jij vertrouwen in hebt?

Het is daarom belangrijk vooraf zelf altijd jouw onderzoek te doen voor dat je overgaat tot het kopen van cryptomunten. Hierbij is het onder andere belangrijk dat je de whitepaper gelezen hebt, waarin alle informatie met betrekking tot dit project vermeld staat. 

Technische analyse

Naast de fundamentele analyse, heb je ook de technische analyse. Waarbij de focus gelegd wordt op de grafieken en de koers van een bepaalde cryptomunt. Waarna je aan de hand van bepaalde patronen analyses kunt maken. Hierbij is kennis en ervaring van essentieel belang. Deze analyses worden over het algemeen uitgevoerd door de meer ervaren mensen in de cryptowereld.

Beste cryptomunt om nu te kopen

Tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende cryptomunten op de markt. De vraag is dan natuurlijk, wat is de beste cryptomunt om in te investeren? Wij lichten enkele cryptomunten toe die in onze ogen interessant zijn om in de gaten te houden. Hierbij raden wij aan altijd zelf onderzoek te doen, wij geven namelijk geen financieel advies.  

Voor de korte termijn: Solana (SOL)

Een interessante cryptomunt voor de korte termijn vinden wij Solana. Het onderscheid zich met de razendsnelle verwerkingen van allerlei verschillende toepassingen en transacties, zonder in te leveren op de veiligheid. Deze munt heeft een flinke groei doorgemaakt en de verwachting is ook dat deze lijn zich zal doorzetten.

Voor de lange termijn: Cardano (ADA)

In onze ogen is Cardano één van de cryptomunten om in de gaten te houden voor de lange termijn.

Cardano wilt het beste van alle werelden combineren. Denk aan een veilige opslag, lage transactiekosten en schaalbaarheid van systemen en applicaties. 

Met de schaalbaarheid van Cardano wil het zich onderscheiden van de massa. Hiermee streeft men ernaar de groei en duurzaamheid van het netwerk op de lange termijn te garanderen. Wil je deze munt kopen, dat kan via deze link!

Bitcoin (BTC)

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar we kunnen natuurlijk niet om deze munt heen. Bitcoin is de allereerste cryptomunt, en qua marktaandeel de grootste van allemaal. Doordat steeds meer mensen in deze munt willen investeren en er een maximum aantal Bitcoins (21 miljoen) zijn, zorgt dit ervoor dat de prijs blijft stijgen. Kortom zeer interessant om in de gaten te houden.

Interesse in één van bovenstaande munten? Bitvavo is een betrouwbare partner voor jouw crypto investeringen.