(uit de Cryptonieuwsbrief, nu al naar 5000+ Nederlanders en Belgen elke dag. Naar u ook? www.cryptonieuwsbrief.nl. Doén!)

Dus Rusland wordt geweerd van SWIFT, het belangrijkste betaalplatform ter wereld, voor meer dan 11.000 banken in meer dan 200 landen en territoria. Dat zijn de EU, het VK, Canada en de VS overeengekomen. We berichtten hier al eerder dat reeds in 2014, en nog sterker sinds 2019, Rusland een eigen betaalsysteem is gaan opzetten met China. Het is onbekend in hoeverre dit reeds gerealiseerd is.  

In de praktijk geldt dit alleen nog maar voor een handvol van de belangrijkste banken en financiële instellingen van Rusland, waar natuurlijk de klanten, particulieren en bedrijven, eveneens door getroffen worden. Rusland heeft ook zo´n 640 miljard (in dollar uitgedrukt) reserves. Ongeveer 160 miljard zit in goud, en dat is in eigen bezit. 80 Miljard wordt aangehouden in deviezen, voornamelijk euro en de munt van het land zelf; die bevinden zich hoofdzakelijk in China. Maar de resterende 400 miljard zit in landen, zoals die van West-Europa, en Canada, het VK enz. die zich tegen Rusland keren, en het zijn die reserves die nu ook kunnen – kúnnen – bevroren worden. In ieder geval is dat waar de VS op aandringen.

Maar ook aan het eventueel uitwijken door Rusland naar cryptocurrencies wordt voorzien door de westerse machten. In 2021 werd immers reeds voor meer dan 11 procent aan bitcoin gemijnd in Rusland.

Afgelopen vrijdag berichtten we nog dat vanuit het Europees parlement een voorstel kwam om bitcoin, en eigenlijk alle PoW, proof-of-work, cryptomunten te verbieden vanaf 1 januari 2025. Dat zou nog gedebatteerd worden met de Europese Commissie, maar ondertussen reeds ´indefinitely´, uitgesteld werd tot ´oneindig´ of ´zonder nadere datum´. Het voorstel is ook afgezwakt, woorden werden teruggenomen…!

´Chairman of the Economics Committee, “it is central for me that the MiCA Directive is not misinterpreted as a de facto #Bitcoin ban.”´ 

Wat nu wel getracht kan worden is alle Europese beurzen alvast te instrueren om Russische adressen, orders te weren; te verhinderen cryptocurrencies te kopen, verhandelen. Dat is toch alvast waar de Oekraïnse regering toe oproept.

In ieder geval dringt ECB president Christine Lagarde sterk bij de EU lidstaten op om asap werk te maken van cryptowetgeving´hinting at potentially preventing Russia from getting around economic sanctions.´ In dit artikel op het uitstekende want altijd zeer kritische Zerohedge wordt gewag gemaakt van wat wij in de titel van deze Cryptonieuwsbrief aanhalen: ´The fight between Russia and Ukraine may be “the world’s first crypto war” but it it is definitely not the last´. 

Of dit allemaal doenbaar is in de praktijk en veel zal opleveren, staat dan nog te bezien. In ieder geval wordt alles uit de kast gehaald door het Westen om Rusland te straffen. We zien op Twitter en op televisie beelden van lange rijen Russische burgers die nog trachten contanten af te halen bij banken. De Russische centrale bank verhoogt de rente op roebels van 9 naar 20 procent, om te trachten de munt aantrekkelijk te houden. Een oorlog beginnen tegen Oekraïne – is Vlad nu een haartje betoeterd? Zoveel onnodig lijden toebrengen aan gewone burgers, die niet liever vragen dan in vrede en veiligheid te leven, hun kinderen opvoeden en hun almaar hogere rekeningen te kunnen betalen?! Grootheidswaanzin, proberen het Russiche grondgebied opnieuw uit te breiden naar hoe het voor 1990 was? In de geschiedenisboekjes komen? Shame on you, Poet!

De Russische aandelenbeurs, die meer dan 40 procent verloor op de dag van de inval vorige week, heeft ook aanzienlijke financiële schade berokkend aan schatrijke Russen. We lezen over de 22 rijkste Russen die in één klap 39 miljard dollar armer werden. 

Bod en opbod

De Doos van Pandora staat nu wijd open, en het is Poet die het deksel eraf rukte. Zet wordt tegenzet, actie roept reactie op, bod gaat boven bod en bedreigingen schieten heen en weer. Rusland: ´We kunnen alle westerse bezittingen in ons land nationaliseren´. Het land heeft zijn kernwapens op scherp gezet. De EU gaat Oekraïne rechtstreeks bewapenen – nooit gehoord, nooit gezien! Verschillende landen sluiten hun luchtruim voor vluchten uit Rusland. Vandaag vinden er ´onderhandelingen’ plaats tussen beide landen, of is dat van de kant van Rusland slechts voor de vorm? In ieder geval gaat de president van Oekraïne hier naartoe met weinig hoop.  

De steun aan de Oekraïense bevolking kwam er ook vanuit de cryptowereld, waarbij reeds voor meer dan 27 miljoen dollar werd overgemaakt in cryptocurrencies: …

(lees verder op www.cryptonieuwsbrief.nl

 

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
TIKTOK
Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.