(uit de Cryptonieuwsbrief, nu al naar 5000+ Nederlanders en Belgen. Naar u ook? www.cryptonieuwsbrief.nl)    

In de titel laten we Arthur Hayes aan het woord, mede-stichter van BitMEX. De afkorting staat voor Bitcoin Mercantile Exchange en het is een cryptocurrency derivatenhandelsplatform. Het is eigendom van en wordt beheerd door HDR Global Trading Limited, dat is geregistreerd op de Seychellen. Je trade er op margin (met geleend geld) en in futures, met een hefboom. Die sancties  ´make countries aware that it is better to rely on Gold and Bitcoin as a store of value instead of having reserves in the USD´. Zij kunnen ook niet geconfisceerd worden, hebben geen tegenpartijrisico (counter party liability, risk), waar zelfs nog bitcoin voordelen heeft op het gele edelmetaal, aldus Hayes: draagbaar, makkelijke toegang en eenvoudig op te slaan, weg te bergen. Hij voorziet goud in de duizenden dollars en bitcoin naar 1 miljoen dollar tegenwaarde stijgen.

De topman wordt in zijn zienswijze trouwens bijgestaan door niet van de minsten in de cryptowereld: Mike Novogratz van Galaxy Digital die ´said that the war will only boost crypto adoption and effectively lead to the marginalization of the USD. “This is a big deal, in a lot of ways. This is starting the acceleration of de-dollarization of the world.”´ De-dollarization, de wereld die zich afkeert van de USD als wereldreservemunt, is een beweging die al langer bezig is, al gaat dat wel erg traag. Toch: het spreekwoord zegt: vertrouwen komt te voet maar gaat te paard. Het duurt lang voor je vertrouwen krijgt, maar je kunt dit ook heel snel weer verliezen. 

Het is rond die positie van de dollar als wereldreservemunt sinds 1944, dat er heel veel speelt in die wereld. Met Rusland en China die praten over onderling handelen in de eigen munten. Met Saoedi-Arabië – ´s werelds grootste olieproducent – dat overweegt om haar leveranties aan China af te rekenen in yuan. Een afstappen van aardolie internationaal afrekenen in iets anders dan de Amerikaanse dollar (´de Petro-dollar´), zou mega consequenties hebben voor de positie van de dollar. En heel de Amerikaanse economie trouwens, omdat deze al decennia gedijt op geleend geld. Alleen middels leningen en overvloedig geld drukken (wat de waarde van een munt ondermijnt) houdt Amerika er zijn hoge levensstandaard op na. Het is ook de natie met de hoogste schuld in de geschiedenis van de mensheid. Op moment van schrijven is de 30.000 miljard dollar (30 trillion) al overschreden!

Hier valt nog veel meer over te zeggen, maar we mogen niet teveel afwijken van het eigenlijke onderwerp van de Cryptonieuwsbrief – het belangrijkste crypto/blockchain nieuws dus:  …(wordt vervolgd op www.cryptonieuwsbrief.nl)

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitch
Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.