(uit de Cryptonieuwsbrief, nu al naar 5000+ Nederlanders en Belgen. Naar u ook? www.cryptonieuwsbrief.nl)    

´All is fair in love and war´ zegt een spreekwoord wel, maar ik ben daar nog niet zo zeker van. Wat u? Vind namelijk niet dat het doel alle middelen heiligt. Zeker is wel dát er op enigerlei manier en in zekere mate ´fake news´ verspreid wordt. Beïnvloeding van de bevolking via diverse media bestáát. In oorlogstijd dan nog in het kwadraat. Minder in ´ons´ Westen dan maar beslist in het ´Oosten´ van de wereld. Met name in Rusland, waar het overgrote deel van die media in handen is van aanhangers, supporters van Poet. Censuur dus. Waar aan het merendeel van de bevolking aldaar de Russische inval in buurland Oekraïne voorgesteld wordt als een ´bevrijding´

Uw ome Joost is zeker niet naïef om te denken dat in onze contreien géén fake news van overheidswege verspreid wordt, zo af en toe. Zo is in de VS het grootste deel van de media in handen van 5 mega bedrijven, toen ik de laatste keer keek. Wat dan beslist ook niet gezond is. Maar het is daar, en hier, tenminste niet of veel minder geïnstitutionaliseerd, wil ik wel aannemen. In tijden van oorlog zijn dan de officiële nieuwsberichten wel van beide kanten nog minder betrouwbaar. In ieder geval is het sinds bijna een maand allen tegen één, en één tegen allen. Zolang China zich maar onthoudt, en India niet te dicht tegen Rusland leunt. Al zijn alle drie landen wel naarstig in de weer om nationale betaalsystemen aan elkaar te linken, waarbij zelfs de yuan als munt betrokken kan worden…  

Over Rusland nog schrijft The Guardian´West hits Vladimir Putin’s fake news factories with wave of sanctions
UK and US crack down on outlets and websites peddling ‘false and misleading’ reports thought to be backed by Russian intelligence´ 

De oorlog kent ondertussen zijn verdere, vreselijke verloop, met steeds meer te betreuren slachtoffers aan beide kanten. De Russische bevolking is zo goed als afgesloten van het reguliere, internationale betaalverkeer. De centrale bank probeert nu wie in het bezit is van cryptocurrency, te verleiden die bij haar in te wisselen voor fiat, roebels dus. De grootste bank van het land, Sberbank, heeft daar vorige week officiële toelating voor gekregen.

Tegelijk voert de centrale bank het monitoren van P2P op; peer to peer oftewel van verkoper naar koper van digitale munten. Je merkt dat er alles aan gedaan wordt opdat zo min mogelijk kapitaal Rusland nog verlaat. Het meeste buitenlandse tegoed dat Rusland heeft is naar verluid al bevroren. Het land beschikt wel over een immense voorraad goud, maar kan ook deze niet meer verkopen, te gelde maken. Vandaar dat nog deze maand, maart, en zeker volgende maand in de praktijk het bankroet dreigt. Je bezit dan wel veel, maar kunt er niet aan. Too bad, geen medelijden met usurpators, oorlogsstokers! 

FF dit zijstapje, om te tonen dat uw ome inderdaad niet naïef is. Dan vernoemen we slechts twee nutteloze oorlogen die ´wij´, als Westen aangingen, met de VS voorop: die in Irak en Libië. Zeker in dit laatste land is dan ook wel een soort verlichte dictator verdreven, geliquideerd zelfs, maar dit heeft tegelijkertijd een enorme interne chaos veroorzaakt. Met slavenmarkten en erger. Waar sinds enkele jaren alweer tal van partijen een stuk van de nationale rijkdom bevechten – ´s lands oliebronnen. Oorlog is ook zelden een duurzame oplossing, net als revoluties. 

Nog een beetje vreemd bericht uit Oekraïne, al valt dit mogelijk wel te verklaren: het land heeft toch ook en vooral de eigen munt nodig, de hryvnia. Bitcoin mag dan wel officieel gelegaliseerd zijn, vorige week nog. Maar ´s lands grootste spaarbank, Privatbank, laat géén aankopen door burgers van cryptomunten meer toe. Net zoals zij beperkingen invoerde op contant geld afhalen.    

Ondertussen sturen tal van westerse landen wapens en geld (fiatgeld dan, behalve cryptogeld van niet-overheidsbronnen) naar Oekraïne. Jaja, ook Nederland en België hoor!  We zijn dan wel als Westen, NAVO niet rechtstreeks in oorlog met Rusland, maar toch wel ´zijdelings´.  ´En stoemelings´ zoals een Belgische, Vlaamse dialect uitdrukking dit omschrijft… Als dat maar goed komt!

 …(wordt vervolgd op www.cryptonieuwsbrief.nl)

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitter3
Trending