Met slim beleggen wordt bedoeld dat u uw geld of andere middelen ergens in steekt in de verwachting geld te verdienen, winst te maken, of een ander gunstig resultaat te behalen. Wanneer u belegt, koopt u activa waarvan u hoopt dat ze in de loop van de tijd in waarde zullen stijgen, waardoor u mogelijk meer geld zult hebben.
Door het wegvallen van pensioenprogramma’s in de particuliere sector en een grotere afhankelijkheid van pensioenrekeningen zijn meer mensen geïnteresseerd geraakt in beleggen.
Hoe werkt beleggen en wat is beleggen?
Beleggen houdt in dat u uw geld in iets steekt dat in de loop van de tijd, winst voor u kan opleveren, waardoor uw vermogen toeneemt. Beleggen houdt meestal in dat u een financieel aandeel krijgt in het bedrijf of de activa waarin u belegt. Beginners kunnen op twee manieren van beleggen profiteren: waardestijging en inkomsten genereren.
Aandelen of andere beleggingen kopen tegen een lage prijs en ze verkopen tegen een hogere prijs wordt waardestijging genoemd. De waarde van de investering stijgt met de tijd. U kunt ook geld verdienen door winstgevende beleggingen aan te houden. Wanneer u aan beheerd beleggen doet in aandelen die dividend uitkeren, kan dit gebeuren.
Wat zijn de meest voorkomende beleggingstypen?
Aandelen, obligaties, grondstoffen en onroerend goed zijn de vier meest voorkomende beleggingsvormen.
Er zijn ook onderlinge fondsen en exchange traded funds (ETF’s). Hiermee kunt u verschillende soorten beleggingen kopen. U bent ongetwijfeld belegd in een beleggingsfonds als u een pensioenrekening hebt.
Meest voorkomende soorten beleggingen
Beleggen in aandelen
Aandelen worden verkocht om geld in te zamelen voor de activiteiten van een onderneming. De aankoop van aandelen geeft u recht op een deel van de eigendom van de onderneming. Als de onderneming winstgevend is, zullen uw aandelen in waarde stijgen en kunt u in sommige situaties dividend ontvangen. Als het bedrijf failliet gaat, kunt u geld verliezen als de waarde van uw aandelen daalt.
Obligaties
Obligaties worden door bedrijven en overheden verkocht om aan geld te komen. Wanneer u een obligatie koopt, gaat u een lening aan bij de onderneming of het land waarvan de obligatie is gekocht. Over een bepaalde periode ontvangt u rente. Obligaties zijn minder riskant dan aandelen, maar kunnen minder opbrengen.
Grondstoffen
Landbouwproducten, olie, gas en andere energieproducten, alsook metalen, vooral edele metalen zoals goud en zilver, zijn voorbeelden van commodity’s. Hun waarde varieert naar gelang van de vraag op de markt. Als er bijvoorbeeld een tekort aan olie is, zal de prijs van olie stijgen, waardoor de waarde van uw belegging zal toenemen.
Investeren in onroerend goed
Als u verwacht dat de waarde van uw huis of eigendom na verloop van tijd zal stijgen, kunt u het beschouwen als een vastgoedbelegging. Beleggingen in onroerend goed gaan gepaard met een verscheidenheid aan risico’s. Vastgoedwaarden kunnen worden beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren, variërend van lokale misdaadcijfers tot de ineenstorting van de huizenmarkt die leidde tot de Grote Recessie. U kunt ook investeren in een real estate investmenttrust (REIT), dat is een bedrijf dat inkomsten uit onroerend goed genereert voor zijn aandeelhouders.
EFT’s en beleggingsfondsen
Met beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF’s) kunt u verschillende combinaties van typische beleggingen kopen, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en onroerend goed. Door in deze fondsen te beleggen, spreidt u uw portefeuille over honderden activa. Dit kan u helpen uw portefeuille te diversifiëren en de kans te verkleinen dat u geld verliest op uw beleggingen.