Dit is de Cryptonieuwsbrief en Crypto´s´R´Us! 

Joost X Bitcoin 

[email protected]   

Je coins, munten en tokens bijhouden op een exchange, cryptoplatform in plaats van in een eigen hardware ledger, is de meest onveilige manier. Het eerste noemen we hot storage en het tweede cold storage. Hoewel je account beveiligd is vanuit de makelaar of de beurs, je een wachtwoord moet intikken, bevestiging via smartphone d.m.v. een sms bijvoorbeeld, en soms ook nog 2FA, two factor authentication moet ingeven. ´t Lijkt nochtans heel wat en ook behoorlijk safe, maar dan nog kun je…1,7 miljoen dollar verliezen?! 

Dat is wat deze ´ervaren cryptobelegger´ net overkwam. Wat is er gebeurd en wie of wat ging hier in de fout? ´DeFiance Capital founder Arthur Cheong — known as Arthur_0x on Twitter — confirmed that many of his NFTs were stolen as a result of the hack, and they’re now being advertised for sale on OpenSea. He explained:

“Was pretty careful and stuck with only using hardware wallet on PC until I started trading NFTs more regularly. Hot wallet on mobile phone is indeed not safe enough.”

Safety first

Een gesofisticeerd en ervaren cryptobelegger jawel, vast, maar toch viel hij voor een stokoud trucje van digitale boosaards: hij opende een google docs, document dat hem via email was toegestuurd. Arthur, Arthur, man! Hoe vaak heb ik er al op gehamerd om NOOIT te klikken op een link in een email, van eender wie of wat? Zelfs al is dat de overheid, de belastingdienst, de politie, je bank, eigen partner of je schoonmoeder (!) De reden om zelfs wantrouwig te zijn bij berichten, links, bijlagen, ook als sms of wat dan ook van vertrouwde bronnen, is dat zij een en ander OOK misschien zelf hebben ontvangen of overgenomen. En als legitiem hebben aanzien, maar ongeweten jou ook in de penarie brengen. Het gevaar kan zelfs in een gratis game zitten, waarvoor je reclame krijgt. Jouw computer of phone besmetten met spyware, malware of wat voor waar dan ook.

Toch mogen we niet paranoïde worden en achter elke digitale boom of struik een boef menen te ontwaren. Het klopt dat in 2021 het aantal fraudes, identiteitsdiefstallen, afpersingen, rug-pulls (een project dat plots ophoudt te bestaan) en ander financieel onheil enorm toenam vergeleken met een jaar eerder. Het gestolen bedrag – voor zover gekend want niet iedereen komt ervoor uit in de luren te zijn gelegd! – steeg met maar liefst 79 procent. 14 Miljard dollar aan tegenwaarde werd zo ontvreemd, in 2021! Indrukwekkend, maar dat moet je vergelijken met de totale omzet, de handel in de cryptomarkt die nog fenomenaler groeide.. Het gaat slechts om 0,15 procent, en dat is eigenlijk peanuts, toch? Al wil je daar dus niét bij zijn, als cryptobelegger, of je nu veel of weinig bezit. Een gewaarschuwd Belg, Nederlander,… u weet wel ja? 

Verderop in deze Cryptonieuwsbfrief nog meer waarschuwingen, zoals in de titel beloofd, maar (…)

wordt vervolgd op www.cryptonieuwsbrief.nl

Deel dit artikel met je vrienden...

Related Articles

TikTok NEw hout
Trending

Staak nu je crypto en ontvang tot wel 12% aan rente! 

Lees er meer over bij de volgende aanbieders:

Wil jij investeren in Ethereum, Bitcoin of een andere crypto? Dan raden wij jou onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo aan.