(uit de Cryptonieuwsbrief, zie www.cryptonieuwsbrief.nl. Rots in de woelige crypto/blockchain wateren. Join the 5000+ Nederlanders en Belgen!)

Hmm…schreef ik gisteren niet : ´Maar we geloven nooit dat dit de opmars van blockchain technologie en cryptocurrencies kan verhinderen. Tijdelijk wel hinderen, door cryptobeleggers die hun bezit verkopen omwille van…angst, fear? Tja, dat hebben we al vaker meegemaakt, nietwaar? De verkopers vandaag zullen de kopers van morgen zijn. Zeg dat ome Joost ´t gezegd heeft!’ 

Kijk – zie je wel dat ik dat deed. Alleen: zo snel had ik de verkopers-die-kopers-worden al niet terug verwacht! Bitcoin et al. min 10 procent en terug plus 10 procent – in 24 uur? Da´s veel om te behappen, zelfs voor de meest volatiele markt ter wereld. Watskeburt?  

Gisteren nog zeg ik tegen mijn eega – mevrouw Joost: ´´Schat, eigenlijk zouden cryptokoersen moeten stijgen, in plaats van dalen´´. Verschillende titels in de gespecialiseerde pers trokken ook mijn aandacht, ik vat ze ff voor u samen met de verschillende links.

De centrale bank van Oekraïne beperkt de distributie van contant geld uit pinautomaten. Da´s niet zo best voor al zeker het deel van de burgers dat de hoofdstad Kiev en zelfs het land ontvlucht. In momenten van extreme nood is cash toch altijd king geweest…of is dat cryptocurrency geworden? 

Zodra Russische troepen een laars op nationaal grondgebied zetten gisteren, kwamen donaties in bitcoin vanuit het buitenland op gang rechtstreeks naar Oekraïense soldaten.

We hebben dan als Westen wel Vladimir Poetins ambities onderschat. Zij het Ruslands ´oude glorie´ herstellen – het verlies van grondgebied sinds de USSR implodeerde in 1990. Zij het Oekraïne annexeren omwille van ´s lands wens om zich bij de NAVO aan te sluiten. Dat laatste was misschien een stap te ver voor Mister Pokerface? Toch, wie zijn televisie speech voor het Russische volk én de buitenwereld bedoeld zag en hoorde… Waarin hij dreigde om iedereen die de inval in Oekraïne tegenwerkt iets te tonen ´dat de geschiedenis nooit eerder heeft meegemaakt´? Pokerface no more! Is dat een bedekte dreiging om kernwapens in te zetten? Ik kreeg toch rillingen over mijn armen, wat u…?

Maar laat ons ´t hier bij crypto houden en de invloed van buitenaf op de koersen. Dit moet toch goed doordacht en voorbereid zijn, denk je dan, een buurland militair binnenvallen, wat een oorlogsverklaring betekent. En het grootste deel van de wereld tegen je zal doen keren. Middels sancties en andere tegenmaatregelen, om nog niet te spreken over het verlies aan geloofwaardigheid als prominent politicus op het wereldtoneel. Dat betekent toch dat je dit ingecalculeerd hebt, en toch de moeite waard vindt om door te zetten, zo´n oorlog. Nypost.com titelt ´How Russia can use cryptocurrency to avoid US sanctions over Ukraine´

Want als Rusland vandaag nog niet van SWIFT, het grootste wereldwijde betaalsysteem is afgesloten, dan morgen wel? En zijn cryptocurrencies, op de eerste plaats bitcoin dan misschien het alternatief, of een alternatief? Want dat is het bijvoorbeeld wel en sinds geruime tijd voor Iran. Onder invloed van de VS van SWIFT afgesloten en uit nood BTC beginnen mijnen, waarmee het land alsnog het nodige kan in- en uitvoeren om de economie niet te laten instuiken. ´t Is een idee. Maar ´t is ook geweten dat sinds de Amerikaanse (beperkte) sancties versus Rusland in 2014 wegens annexatie van de Krim, Rusland en China nauwer zijn gaan samenwerken. In het bijzonder om een onderling betalingssysteem op te zetten. Handel te voeren middels de eigen munten zodat SWIFT misschien op een dag overbodig zal worden voor de regio. En wie weet is die dag vandáág al aangebroken…? 

Maar nu wat de gewone Rus, man en vrouw in de straat betreft. Als je de Vice-voorzitter van de Doema, het Russische lagerhuis, hoort verklaren dat in geval van nood, de overheid zelfs beslag kan leggen op ál het geld dat op nationale spaarrekeningen staat?!  Zou je dan niet voor minder voor een goedgevulde cryptowallet zorgen, zelfs en zeker één waarvan je als enige de sleutel bezit?! 

(lees voort op www.cryptonieuwsbrief.nl)

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitter3
Trending