(uit de Cryptonieuwsbrief, nu al naar 5000+ Nederlanders en Belgen. Naar u ook? www.cryptonieuwsbrief.nl)    

De cryptokoersen zijn meest down and out. Idem dito voor aandelen, de internationale indexen. De hele financiële wereld gaat gebukt onder de gebeurtenissen in en rond Oekraïne. De inflatie (lees: fiat-muntontwaarding) stond voor het begin van de oorlog al het hoogst in 40 jaar. Daar bovenop komen nu de directe en indirecte gevolgen van die oorlog (collateral damage, nevenschade) zoals nog verder stijgende energieprijzen. De kost voor voeding, waarin ook de transportkosten doorwerken. Door de Coronacrisis werd de supply chain, aanvoer van goederen danig verstoord, zeg maar grotendeels stilgelegd. Toen COVID-19 wegdeemsterde begin 2022, moest de industriële machine in no time gereactiveerd worden. Wat om verklaarbare redenen niet gelukt is, waardoor schaarste ontstond in allerlei. Denk bijvoorbeeld aan semiconductoren. De vraag kwam dan wel zo goed als meteen terug op gang, maar het aanbod kon en kan niet volgen. Dat in China, de Fabriek van de Wereld, opnieuw een vorm van COVID uitgebroken is, lijkt dan de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Al kan dit net ingeval van het niet beheersen van deze uitbraak ook terug voor een afname van de wereldeconomie, een terugval-van-met-opgestart zorgen. Stagflatie is ook een goede kanshebber; dat is een stagnerende, slabakkende economie met permanent hoge inflatie.

No crypto is an island

Het is alles misschien wel teveel; en voldoende om álle soorten beleggers naar de uitgang te doen lopen. Stappen, lopen, rennen? Gooit de meerderheid-der-beleggers de handdoek in de ring, dan zal dit ook de cryptowereld ernstige schade toebrengen. Crypto/blockchain leeft immers niet op een eiland; dat schreven we hier al eerder.

Down and out…NOT!

De koersen van cryptocurrencies mogen dan op een zeer laag pitje blijven, of mee kopje onder gaan. Het betekent nog niet dat die digitale transformatie zal stoppen, want die is goed en wel ingezet, en onomkeerbaar. Eerder zullen overheden, de definitieve beslissingmakers, voor de vlucht vooruit kiezen. Méér digitalisering in plaats van minder. 

Meer grote veranderingen financieel-economisch, monetair zelfs en zeker, zullen volgen. Machtsverhoudingen internationaal zijn aan het bewegen, als gevolg van de gebeurtenissen in Oekraïne. Meer en meer wordt Rusland van het SWIFT betalingsplatform geweerd. Maar dat land heeft al zo goed als rond een uitweg gevonden. Bij uitbreiding zijn zelfs alle BRICS landen intensief aan het samenwerken in deze (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Aan onderlinge handel-en-afrekening, en dit alles weg van de USD, nog steeds de wereldreservemunt maar misschien niet meer voor lang? 

Natuurlijk roept dit tal van vragen op zoals – om ons hier te beperken tot de cryptowereld: ´Will Cryptos Become Global Reserve Currency As Economic Powers Fracture?´  Of zoals PayPals CEO Dan Schulman stelt: “Cryptocurrencies will redefine the financial world?

Zal de crisis, oorlog tussen Rusland en Oekraïne misschien net cryptocurrency bevorderen, zoals de oprichter van blockchain firma ConsenSys meent? Zelf denk en hoop ik zo dat ´all the money´ op een mooie dag op RippleNet gaat draaien; om maar te zeggen… Het zijn allemaal 2 Satoshi´s opinions, meningen; al lijkt de ene al meer gefundeerd dan de andere. Wie het weet mag het zeggen…

In ieder geval is de cryptowereld een gegeven, een issue, internationaal; niet meer weg te denken of van de tafel te vegen. Zijn cryptomunten Belangrijk geworden, met een hoofdletter. Dat is tot voor een paar jaar nog heel anders geweest. “First they ignore you. Then they ridicule you. And then they attack you and want to burn you. And then they build monuments to you”. En dan bouwen ze monumenten voor jou…

Hieraan merken we dat ook weer, wat uiteindelijk gisteren wel gestemd werd in het Europees parlement: (…lees verder via www.cryptonieuwsbrief.nl

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitter3
Trending