Dit is de Cryptonieuwsbrief en Crypto´s´R´Us! 

Joost X Bitcoin 

[email protected]    

(uit de Cryptonieuwsbrief, nu al naar 5000+ Nederlanders en Belgen. Naar u ook? www.cryptonieuwsbrief.nl

´t Was weer van dat in de afgelopen 24 uur. Bitcoin verloor opnieuw 5 procent en de top 20 munten ook allemaal rond dat percentage. De grootste munt ging daarbij meermaals licht onder de $40.000 en dat is wat we vanochtend op ons bord krijgen. FUD dus, opnieuw; angst, onzekerheid en twijfel. Is het ooit anders geweest? Maar beleggers, zowel in aandelen als in cryptocurrencies, zijn de laatste weken, maanden meer geneigd eraan toe te geven. Zoveel meer cryptobeleggers in the space is heel fijn, maar omdat de nieuwkomers (50 procent sinds 2021) ook angsthazen, schrikkonijnen blijken, zijn we daar not so happy mee. Want omdat zij verkopen, lijdt heel de markt daaronder.

Over aandelenbeleggers gesproken: eertijds was het: when America sneezes, the rest of the world catches a cold. Heden is dat geworden: when stock investors sneeze, crypto investors catch a cold. We, ´ze´ laten nogal vlug de oren hangen, weet je, maar wat doe je d´r an? Inflatie, oorlog, strengere wetgeving, renteverhogingen, Corona lockdowns in China, recessie angst, net je grote teen gestoten,… Er is altijd wel een reden of twee te vinden om te verkopen, en als die er niet is, dan vinden ze d´r wel één uit!

Wanneer de cryptokoersen, met BTC voorop, een neerwaartse trend vertonen, komen de ´voorspellers, doemdenkers´ meteen naar buiten. Met paraplu´s want met donkere wolken, onweer, weet je maar nooit. Wie doet beter, of eigenlijk: wie doet slechter? ´Bitcoin kan naar $30.000´. Dit dan door de correlatie met tech aandelen. Nou ja, laten we er eens een grafiek bij halen. Niet van BTC of een andere cryptomunt deze keer, maar van het Sentiment. Beleggers zijn ook mensen, ik zei het al, zij het dan een bijzonder specimen. Wat betekent dat ze, we, onze emoties meestal laten spreken, en handelen. In plaats van emotieloos vast te houden aan een Plan. Dat kan hodlen zijn, of staken, of dollar cost averaging. Welk plan dan ook, maar verander het niet elke week! 

Maar emoties dus toch, het sentiment. Van extreme fear tot extreme greed, in een schaal van 0 tot 100. Vandaag zitten we aan 20 in de extreme angst fase, en dat is al zeer, zeer laag. In een boek uit 1999 van Justin Mamis, ´The Nature of Risk´, toont deze de Sentiment Cycle visueel, op een grafiek. Volgens de auteur lijkt het menselijk (beleggers) gedrag op chaos, maar in feite volgt het steeds dezelfde cyclus. Van enthousiasme, waarbij koersen torenhoog staan, naar ontgoocheling, waarbij de koersen op een bodem beland zijn. En vervolgens vangt de cyclus opnieuw aan. Op Twitter past iemand deze Sentiment Cycle toe op het BTC koersverloop, en aversion betekent ´afkeer´:

´#Bitcoin is following Justing Mamis sentiment cycle perfectly 

 Now it is at the aversion stage. Up soon´

(wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)  

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitter3
Trending