(uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)

Makkelijk en  snel 200+ cryptocurrencies kopen met Ideal? Maak nu een gratis account aan bij Coinmerce en krijg je eerste € 10,- cadeau!


Beste Cryptonieuwsbrief.nl lezer,


Wie logica verwacht van ´de beurs´, beurzen; of het nu aandelen of goud betreft of cryptocurrencies, die verlaat best NU de kamer! Die stopt beter meteen met beleggen. Nogal logisch (?) want al die beurzen, met al die financiële waarden; alle onderscheiden koersen worden gedreven door sentiment. De ´mood´, gemoedstoestand van de meerderheid-der-beleggers. Geen van hen denkt of reageert logisch, en ze zijn dan ook nog eens manisch-depressief! Vandaar dat ik ´r soms op terugkom met de verzekering dat beleggers OOk mensen zijn, zij het een bijzonder specimen. 

Die-meerderheid-der-beleggers voelt zich ook nog eens het fijnst wanneer ze samen hetzelfde doet. Zij koopt en koopt wanneer het nieuws en de vooruitzichten positief zijn of lijken. Zij verkoopt en verkoopt, ook weer en masse wanneer dat nieuws en die vooruitzichten somber zijn of lijken. ´t Zijn net lemmingen, al vergelijk ik ze ook wel eens met de stoet kinderen achter de Rattenvanger van Hamelen.

´Ja we gaan misschien wel ten onder maar zijn ondertussen toch maar gezellig samen!´ De zogenaamde ´safety in numbers´. De meerderheid-heeft-altijd-gelijk, weet uw wel… NOT! Néén! De meerderheid heeft altijd ONgelijk. Het is net de piepkleine minderheid die ´t bij ´t rechte eind heeft. Echt hoor. En daarom verliezen de meeste beleggers ook. Altijd. Opnieuw en nog eens en weer. 

Voorbeeldje? Herinnert u zich nog toen het sentiment, zoals gemeten door de Fear & Greed Index die we dagelijk publiceren, op 6 stond, wat extreme fear voorstelde? Dat was op 18 en 19 juni jl. U kunt dit zelf nakijken bij ´Crypto Fear & Greed Index Over Time´.

BTC stond toen op $17.800 afgerond. Geen financieel advies maar dán had je kunnen, moeten kopen!

Twee maanden later, 14 augustus 2022, stond de F&G op 47. Nog steeds fear maar al lang geen extreme meer. BTC noteerde aan $24.500. Wie toen zijn of haar bitcoins verkocht, maakte $6.700 winst oftewel een coole 37 procent in nauwelijks 2 maanden.

Conclusies. Dit is een eenvoudig te volgen tip-die-geen-tip-is (!) om op korte termijn mogelijk veel winst te maken, maar dat niet alleen. Het is de negatie, de ontkenning dat ´slecht nieuws´ betekent dat je geen winsten zou kunnen boeken. Je doet best, liefst het tegengestelde van wat de meerderheid-der-beleggers doet. Je verwelkomt dat slechte nieuws, en het negatieve sentiment dat ermee gepaard gaat zelfs, want dan weet je dat de koersen laag staan. 

Vergeet alles wat ik zonet gezegd, geschreven, neergepend heb!

 

Nou, niet echt hoor, maar ´t is alleen maar van belang wanneer je voor de korte termijn belegt. Een trader bent dus, die koopt-en-verkoopt. 

Wie voor de langere termijn belegt, als hodler, die heeft het eigenlijk veel makkelijker. Die koopt nog steeds (bij) tijdens extreme angst in de markt, maar zijn/haar timeframe, tijdspanne is veel groter, wijder, uitgerekter. Hodlers gaan niet voor een miezerige 37 procent winst in twee maanden. No Sir! Die wachten tot er honderden, duizenden procenten zelfs te grijpen zijn. 

Je zou er je levenstaak van kunnen maken met proberen de meerderheid-der-beleggers wijs (= slim) te maken dat je net ´t tegengestelde moet doen van wat de massa doet. Wat onmogelijk is want zij IS de massa! Kopen wanneer er donkere wolken aan de financieel-economische hemel staan, en verkopen bij een stralend uitspansel, een wolkenloze hemel. 

Je levenstaak van maken? Ammehoela, ja ik ben me daar een haartje betoeterd! Ome Joost heeft wel wat beters te doen in de schemer van z´n leven. Trouwens, u en ik, verondersteld toch de minderheid-der-beleggers, vinden de status quo net fijn! Toch? Die volatiliteit, dat op en neer gaan; zowel van de koersen als het sentiment. Want daar kunnen we net ons voordeel mee doen, nietwaar. Wanneer alle beleggers, de volle 100 procent, wereldwijd hetzelfde zouden doen, was er ten eerste geen lol meer aan. Weg gezellige spanning, weg enthousiaste opwinding, weg elke denkbare verrassing. En ten tweede: viel aan beleggen geen cent, geen Satoshi te verdienen. 

Zo is het maar net! Maar spreekt u me gerust tegen hoor…

Back to business

Alles is connected, alles staat met elkaar in verbinding. De Amerikaanse dollar wint tegenover de euro omdat in Euroland een recessie dreigt. Als die er al niet stilletjes genesteld zit. Omdat de dollar hoog staat, torenhoog zelfs relatief, staan goud, de edelmetalen en crypto laag, zwak. 

De Amerikaanse rente is stijgend, al bij al miniem maar de trend is ingezet. Dat maakt vastrentende waarden (obligaties, termijn- en spaarrekeningen) aantrekkelijker. Ietsje. Iets minder onaantrekkelijk, maar soit. Risicovolle waarden dus minder attractief en dat zijn aandelen en cryptocurrencies. De risk-on beleggingen en meer specifiek de tech aandelen van de Nasdaq, plus de cryptomunten. (Bullshit natuurlijk wat deze laatste betreft, maar ik geef u de realiteit of tenminste de markperceptie en niet hoe digitale waarden zouden moéten reageren…)

Aandelenbeleggers vrezen inflatie (letterlijk: waardeverlies van fiatmunten wat leidt tot stijgende prijzen in de winkel, aan de kassa). Vrezen dus ook verdere grote renteverhogingen van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Want dan komt er minder funny money naar de markt vloeien. Iedereen in het wereldje kijkt naar Voorzitter Powell, hangt aan ´s mans lippen (een vréémd zicht hoor…) Gaat-ie de rente snel hoog, hoger zetten, of traag, trager en niet zo hoog?

 

Dit laatste is wat de markten beheerst vandaag en dit zal hen bezighouden tot 25, 26 en 27 augustus aanstaande. Dat is komende donderdag, vrijdag en zaterdag, jawel. En daar kunnen we ons NU al zorgen om maken! Vinden de markten, vindt de cryptomarkt; vindt de meerderheid-der-cryptobeleggers. (Niet u verondersteld en ikzelf uiteraard…)

De Fed, het Federal Reserve System zoals de Amerikaanse centrale bank officieel heet, heeft de rente te lang te laag gehouden. Geld goedkoper gemaakt en herinner u dat de USD nog steeds de wereldreservemunt is, en dat grondstoffen als goud, olie en zo meer, les matières premières in dollar noteren. Dit maakte dat de USD aan waarde verloor, en geld stroomde naar waar het niet (teveel) hoort te stromen. Naar aandelen, naar vastgoed bijvoorbeeld, waarin bubbels gecreëerd zijn. 

De oorlog in Oekraïne, gestart in februari 2022, is een gebeurtenis die ´niemand´ verwacht had. Een deus ex machina die leidde tot, onder veel meer, hogere energieprijzen. Die knagen aan de portefeuille van de burgers maar ook aan de winstmarges van het bedrijfsleven internationaal. Dus aandelen komen dubbel onder druk te staan. 

Cryptobeleggers zijn dan de meest manisch-depressieven van alle soorten beleggers, met massa´s angsthazen en schrikkonijnen onder de gelederen. Horden nieuwkomers ook zonder veel ervaring. Die laten dubbel, extra de oren hangen aan al dat ´slechte´ nieuws, kunt u wel begrijpen. 

 

Nou, dit is zo´n beetje Economics 101; heel summier en simplistisch uitgelegd hoe we, u en ik als cryptobeleggers, er voor staan. Want e.e.a. zit eigenlijk aanzienlijk ingewikkelder in elkaar, heeft enorm veel meer repercussies en is gekneld in historische feiten en gebeurtenissen…

Maar daar heeft u niks aan, dacht ik. De kunst is trouwens niet om ingewikkeld, gecompliceerd, ´duur´ te doen. Maar om de dingen bevattelijk, overzichtelijk, eenvoudig voor te stellen. Ome Joost hoopt dat-ie daarin ´n beetje geslaagd is?

Dus nu begrijpt u waarschijnlijk beter volgende titel in de pers, met bijbehorende video´Stocks, gold and crypto under pressure into Jackson Hole´. 

Da´s niet echt een ´hol´ hoor waar de Fed topdogs, de voorzitter en een aantal belangrijke bankiers, academici en Financiën ministers in kruipen. Jackson is een plaats in de Amerikaanse staat Wyoming en wordt abusievelijk ‘Jackson Hole’ genoemd, naar de gelijknamige vallei en luchthaven. 

´The Jackson Hole Economic Symposium is an annual symposium that allows an open discussion of economic issues, stock and currency issues facing the economies of the world. It is a prominent conference that witnesses the attendance of bankers, academics, finance ministers, among other prominent participants´.

 

Waarom de bitcoin bodem BINNEN is – Waarom de bitcoin bodem NIET binnen is 

(wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)    

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitter3
Trending