(uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)
Makkelijk en snel 200+ cryptocurrencies kopen met Ideal? Maak nu een gratis account aan bij Coinmerce en krijg je eerste € 10,- cadeau!
Beste Cryptonieuwsbrief.nl lezer,
Sam Bankman-Fried, ondertussen ex-CEO van de FTX cryptobeurs in bankroet fase, heeft veel fouten gemaakt. Maar nooit bewust fondsen van klanten misbruikt. ´´Ik heb nooit fraude willen plegen´´. Dat is toch wat hij vertelt in dit video interview. Deze 9 minuutjes zou u eens moeten bekijken en beluisteren. De eerste ingezonden vraag die gesteld wordt is van een belegger die zegt zijn ´al zijn spaargeld´ (life savings) verloren te hebben. 2 Miljoen dollar…!
Ome Joost vraagt zich dan af: waarom heeft deze belegger zijn bezit niet gespreid? Over verschillende soorten beleggingen, over meerdere beurzen. Ook niet alleen bij gecentraliseerde cryptobeurzen maar ook gedecentraliseerde. Of toch tenminste zijn cryptocurrency in een cold wallet gehouden, waarvan hij alleen de sleutel bezat. Want vertrouwen is goed maar controleren is beter. De controle houden dus over je eigen bezit, toch? Want een belegger draagt zelf ook een zekere verantwoordelijkheid.
De verleiding om de naam van dit 30-jarige jongmens te schrijven als Sam Bankman-Fraud was eenvoudig te groot, beste lezer, lieve lezeres. Zo´n catchy titel, toch? Maar niet elke vlag dekt de lading, want ik geloof er niet echt in. Dat Sam teveel risico´s heeft genomen met miljarden dollars, staat wel vast. Of hij daarbij een onderscheid heeft gemaakt tussen wat van investeerders en hemzelf was en wat aan beleggers, klanten toebehoorde? Vast niet, want anders zouden deze laatsten hun inleg gewoon terug kunnen krijgen. Heeft hij deze bezittingen als onderpand voor die risico´s genomen misschien? Er is nog zoveel onduidelijkheid in wat we de Zaak FTX mogen noemen…
Maar dat-ie ´shocked´ zou zijn door het jammerlijke wat er gebeurd is, kunnen we beter met een korrel, of zelfs een kilo zout nemen, denk ik. SBF moest tenminste zien aankomen wat er ging gebeuren; de implosie van zijn mega beurs. Omdat-ie er minstens zelf de hand in heeft gehad. Daarom niet noodzakelijk gestolen of gefraudeerd heeft, maar minstens ontstellend grote én onnodige (!) risico´s genomen heeft. Want geschokt ben je alleen als er iets compleet onverwachts gebeurt, toch? SBF zal de gevolgen van z´n acties moeten dragen. Als een Man. Want je speelt niet met OPM, other people´s money.
Sam-de-jongeman beweert zelf nog slecht $100.000 te bezitten. Nou… Hopelijk brengt de zitting van de Texas Security Board waarvoor hij gesommeerd is te verschijnen opheldering. Hoe verlies je $34 miljard? Zou nog een leuke boektitel zijn…
Ik denk dat iedereen – bestuurders, investeerders en klanten – uit dit alles waardevolle lessen kan trekken…! Kijk hoe de Bitcoin Familie het doet; die zet tenminste een miljoen dollar aan waarden bij DEX beurzen, decentralised exchanges. Safety first!
Er is opnieuw wat optimisme in de cryptomarkt, u heeft het vast ook al gemerkt. Of tenminste al veel minder fear, zoals de Fear & Greed Index die het sentiment dagelijks meet ook toont.
Zelfs de obligate speech van Fed voorzitter Powell over meer renteverhogingen in het verschiet, kon de lichte pret en opwinding, bitcoin et al. niet drukken. Zoals de koersen van crypto´s al enkele dagen opnieuw de juiste, hogere sferen aan ´t opzoeken zijn.
…
(wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)