Zit je volop in de crypto en wil je liever geen euroās wisselen naar andere valuta, vanwege de hoge opslag en de ongunstige wisselkoersen? Dan is er goed nieuws: in bepaalde landen kun je met crypto betalen. En sommige landen moedigen hun inwoners en toeristen zelfs aan om actief met bijvoorbeeld Bitcoin aan de slag te gaan.
El Salvador
In september 2021 werd de bitcoin als wettig betaalmiddel aangenomen in het Midden-Amerikaanse land El Salvador. Al sinds 2001 heeft het land geen eigen munt meer, en betaalt het hoofdzakelijk met de Amerikaanse dollar. Inmiddels is de dollar niet meer de enige geaccepteerde valuta. In El Salvador kijkt namelijk niemand je meer raar aan als je wilt afrekenen met Bitcoin.
Tenminste, zou zo het moeten zijn. De praktijk werkt nog wel anders, want het experiment is nog geen groot succes. Maar een handjevol mensen houden zich bezig met crypto in El Salvador, dus een paar dollars op zak houden lijkt nog wel een goed idee, als je op reis gaat.
Polen
In Polen is crypto-naar-crypto-handel belastingvrij. Ruil gerust Bitcoin om voor Ethereum of diversifieer je investeren, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over belastingen. Sterker: je fiatuitgaven voor de aankoop van crypto zijn zelfs aftrekbaar van de belasting. Daarmee wordt investeren in crypto in Polen heel aantrekkelijk.
Heb je geen crypto verkocht in een bepaald jaar, dan kan de fiat die je hebt uitgegeven aan het kopen van crypto in aanmerking komen voor belastingaftrek. Zo kun je toekomstige winsten compenseren met uitgaven uit het verleden. Je snapt wel dat het met zulke aantrekkelijke regels ook aantrekkelijk is om in Polen je (online) bestellingen af te rekenen met crypto.
Amerika – maar alleen bij Ferrari
Zit je te denken aan een mooie snelle sportwagen, dan kun je nu betalen met cryptomunten bij Ferrari. Dat zou al snel ook in Europese landen mogelijk moeten zijn. Klanten kunnen betalen met zowel ether als USDC. Laatstgenoemde is gekoppeld aan de waarde van de dollar.
Het Italiaanse automerk zegt dat klanten en autodealers de mogelijk willen hebben om af te rekenen met cryptomunten, omdat veel jonge beleggers tegenwoordig hun vermogen opbouwen met crypto. Zo houden ze zich bijvoorbeeld bezig met ethereum staking: een methode om passief inkomen op te bouwen. Je laat je munten in je wallet staan en beveiligt daarmee het netwerk. In ruil daarvoor krijg je een beloning. Voor jonge beleggers een lucratieve manier om een leuk zakcentje bij te verdienen. Dat weet Ferrari ook, en met het accepteren van cryptomunten wil Ferrari een nieuw bestand aan nieuwe klanten aanboren.