(uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)

Makkelijk en snel 200+ cryptocurrencies kopen met Ideal? Maak nu een gratis account aan bij Coinmerce en krijg je eerste € 10,- cadeau!  

 

Beste Cryptonieuwsbrief.nl lezer,


We starten de week met een hele hap dus ga ´r best ff makkelijk voor zitten, als u wilt…! 

De cryptowereld, cryptobeurs, cryptokoersen kabbelen zo´n beetje voort; in iets rustiger vaarwater ondertussen. (Wel al netjes boven de $17.000 gaan euh…zitten, bitcoin dan, ondanks weer eens dood verklaard) Eindelijk ook, mag wel ´ns, na een stormseizoen dat wel heel 2022 leek te duren, toch? All is redelijk quiet on the western front. En omdat er toch weinig héél belangrijk crypto/blockchain nieuws uit is hedenochtend – sta uw nederige dienaar ome Joost toe ff een lesje economie te geven. Voor de minder-verlichten nog in deze; ú natuurlijk uitgezonderd!  

Economy 101

Paul Krugman: ´Het tijdperk van cryptocurrencies loopt waarschijnlijk ten einde en blockchain technologie dient eigenlijk nergens toe´. 

Paul is een Amerikaans neo-keynesiaans econoom, columnist en publicist, en al 20 jaar hoogleraar in Economie en Internationale betrekkingen aan de Princeton University. 

Ome Joost: ´Het tijdperk van cryptocurrencies is nog maar goed begonnen en blockchain technologie zal de wereld indringend veranderen op alle mogelijke vlakken´. 

Joost is een drop-out in Toegepaste Economische Wetenschappen, aanhanger van de Oostenrijkse School, mede-auteur van De Crypto Belegger, auteur van de Cryptonieuwsbrief. 

Wie heeft het bij het rechte eind? Ik zou ´t wel weten…

 

Hoogleraar Krugman natuurlijk! Die is nog genomineerd geweest voor de Nobelprijs voor Economie, moet je nagaan. Een professor! Die dan nog Internationaal betrekkingen heeft. Ha! Horen professoren niet héél slim te zijn, misschien wel ´alles´ te weten? Krug is ook nog eens ouder dan ome, dus heeft-ie vast meer ervaring wat economie, financiën en geld aangaat, toch?

Nou, dan is de keuze naar wie u eventueel leunt, beste lezer, lieve lezeres, toch niet moeilijk? 

Maar…toch, misschien is er toch iets dat ons – u en mij – aan het twijfelen kan brengen. Bear with me please…. 

Laat me toe, alvorens we definitief oordelen over wie juist zit en wie fout, het volgende hieraan toe te voegen wat beider achtergrond betreft. John Maynard Keynes was een Britse econoom die vooral bekend werd in 1936 met zijn boek The General Theory of Employment, Interest and Money. Waarmee hij de grondlegger zou worden van de naar hem vernoemde keynesiaanse economie. In ´t heel kort: 

  • tijdens laagconjunctuur moeten overheden spenderen; geld uitgeven om de economie terug aan te wakkeren. (Maar wat als ze dat geld niet hebben…?) 
  • tijdens hoogconjunctuur moeten overheden sparen; en geld terug uit de economie halen  

Niks op tegen, toch? Tal van grote economen (1 meter 75 en groter) volgen Keynes, zelfs de voorzitter van de Federal Reserve, grootste centrale bank ter wereld. En zo ook bovengenoemde prof Krugman. 

Die overheden hebben echter alleen de eerste zin van Keynes´ theorie onthouden: ´tijdens laagconjunctuur moet je spenderen´. De tweede zin zijn ze ofwel vergeten, ofwel hebben hem gewoon genegeerd. Zo zijn de overheidsschulden ontstaan en die bedragen vandaag zo´n – slik – 258 trillion wanneer we ze in USD uitdrukken. Da´s 258.000 miljard dollar!

Ieder land leent van een ander en niet één is schuldenloos. Iedereen weet dat die schulden nooit terugbetaald worden, de rente erop in principe wel. Alleen wanneer een land niet meer in staat is om die rente te betalen, spreken we van een écht bankroet. Zo waren er verscheidene in het verleden, onder de armste landen dan, wat geen verrassing is natuurlijk. Het recentste land dat in die uiterst precaire situatie is beland is Sri Lanka

Centrale banken kunnen zelf geld creëren. Ja geld wordt gemáákt, letterlijk middels een drukpers maar vaker met een computer. Fabriceert of verzint zij (centrale bank in samenwerking met de overheid) echter teveel geld – de verleiding is ook groot – dan daalt de waarde ervan. Het vertrouwen erin nationaal en internationaal daalt. De inflatie gaat de hoogte in, net als het prijspeil. Teveel geld in een economie veroorzaakt bubbels. Zoals in aandelen en vastgoed. Die bubbels ploffen vroeg of laat, altijd.  

Wanneer een of meer landen in de grootste financiële problemen komen, dan is er altijd nog het IMF, Internationaal Monetair Fonds. Dat verzint dan geld bij in de vorm van SDR´s, special drawing rights. Speciale rekkingsrechten; als het kind maar een naam heeft.  

Zou u denken dat deze geleerde heren (Jerome Powell, Fed en Klaas Knot, DNB) en dames (Christine Lagarde, ECB en Kristalina Georgieva, IMF) het warm water uitgevonden hebben; ´alles´ weten. Of tenminste weten wat ze doen? Think again. Neen, allen zijn on record met ´verrast zijn´ over de huidige hoge inflatie van 2022. Geloof voor tenminste één keer ome Joost wanneer die zegt: ze ´doen maar wat´´Proberen uit´. En vooral hopen zij dat alles goed afloopt.  

Ene Satoshi Nakamoto (hij, zij of een collectief) was daar niet zo zeker van, over die goede afloop.

(wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)      

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
TikTok NEw hout
Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 20 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.