Cryptomunten kopen

Zowel Coinmerce en Bitvavo zijn crypto platformen met een Nederlandse achtergrond. Beide bedrijven zijn in Nederland opgericht door Nederlandse eigenaren. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen beide?

We gaan er dieper op in in dit artikel over Coinmerce vs Bitvavo.

Wat is het?

Zowel Coinmerce en Bitvavo zijn zogeheten crypto brokers. Je kunt er cryptovaluta kopen, verkopen en verhandelen. Bij elke transactie die je doet betaal je een heel klein percentage aan handelskosten. Het Bitvavo platform ging in 2018 live, al werd het bedrijf zelf al een jaar eerder opgericht door Jelle de Boer en Tim Baardse.

Bij Coinmerce konden de Nederlandse crypto fanaten in 2017 al terecht. Beide platformen hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk marktaandeel te verwerven, al lijkt het erop dat Bitvavo die strijdt voorlopig gewonnen heeft.

Laten we wat dieper in beide crypto brokers induiken zodat we kunnen vergelijken waarin ze het meest verschillen.

Bitvavo vs Coinmerce vergelijken

We zullen de belangrijkste kenmerken analyseren. Dit zijn de kosten, het aanbod, staking mogelijkheden en overige functionaliteiten.

Kosten

De kosten bij Coinmerce liggen tussen de 0,4% en 2,5%. De precieze kosten hangen af van het handelsvolume van de betreffende coin die je wil verhandelen. Bij grotere handelsvolumes zijn de handelskosten ook lager. De kosten worden altijd gecommuniceerd voordat je jouw transactie bevestigt, waardoor je dus van tevoren weet hoeveel je kwijt bent.

Bij Bitvavo zijn de handelskosten toch wel wat lager; 0.25% Wanneer je voor heel veel geld gaat investeren dan kan dat best wel eens schelen. We laten dat zien aan de hand van een voorbeeld hieronder.

  • 10.000 euro aan crypto kopen bij Bitvavo

0,25% * 10.000 = € 25

  • 10.000 euro aan crypto kopen bij Coinmerce

0,40% * 10.000 = € 40 (minimaal)

2.5% * 10.000 = € 250 (maximaal)

Aanbod

Als we kijken naar het aantal verschillende cryptomunten dan is Coinmerce de winnaar. Bitvavo was jarenlang de grootste met meer dan 150 verschillende cryptocurrency. Inmiddels heeft Coinmerce een inhaalslag gemaakt. Met bijna 200 verschillende munten heeft deze crypto broker het allergrootste ‘assortiment’ in Nederland. Een overzicht van alle coins vind je in deze review over Coinmerce.

Staking

Staking is een passieve manier van geld verdienen die steeds meer wordt toegepast. Het werkt als volgt; je stelt (een deel van) je crypto beschikbaar om uitgeleend te worden of, in het geval van Proof-of-Stake coins, om de blockchain draaiende te houden.

Door dit te doen verdien je een rendement wat makkelijk tot meer dan 10% kan oplopen. Het enige addertje onder het gras is dat je dus in de tussentijd niks kan doen met de crypto’s die je staket. Mochten ze dus in waarde verminderen kun je ze niet tussentijds verkopen.

Overige functionaliteiten

In het begin waren crypto brokers of exchanges heel beperkt. Je kon er simpele trades mee plaatsen en dat was het. Inmiddels kun je veel meer. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van stop loss orders, of automatische aankoop transacties. Zowel Bitvavo als Coinmerce bieden deze opties aan, al zijn ze bij Bitvavo nog iets geavanceerder.

 

De allernieuwste trend is het gebruik van ‘trading bots’. Dit zijn softwares die volledig geautomatiseerd voor je handelen. Dit werkt aan de hand van algoritmes die patronen in de markt proberen te herkennen en daarop inspelen. Vaak kun je instellen of je de bot agressief of defensief wil instellen.

Conclusie

Beide exchanges zitten heel erg goed in elkaar. Ze zijn in Nederland geregistreerd en worden in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank. Het handelen in crypto’s is zeer laagdrempelig waardoor het geschikt is voor zowel jong als oud. Hoewel Coinmerce een groter aanbod heeft, zijn de kosten bij Bitvavo stukken lager. Op de overige punten scoren beide partijen ongeveer even goed.

Wanneer je een coin wil verhandelen die op beide platformen beschikbaar is kun je beter voor Bitvavo kiezen. Als jouw munt alleen op Coinmerce beschikbaar is kom je er niet onderuit.

Deel dit artikel met je vrienden...

Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.