(ABM-Crypto) De ontwikkeling van digitaal centralebankgeld, ofwel Central Bank Digital Currency raakt in een stroomversnelling. Dit concluderen analisten van broker eToro.

“Over de hele wereld is er steeds meer aandacht voor gecentraliseerd digitaal geld.” Dit valt onder te verdelen in retail CBDC’s voor gebruik door het grote publiek en wholesale CBDC’s voor gebruik op de financiële markten. 

“Het is interessant om te zien dat meer dan een derde van de centrale banken in de wereld onderzoeksprojecten naar een eigen digital currency zijn gestart, dat is zeker een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar”, zegt Ben Laidler, Global Markets Strategist bij investeringsplatform eToro.

Met de lancering van de Sand Dollar in 2020 werden de Bahama’s het eerste land met een CBDC, gevolgd door Nigeria’s e-Naira in oktober 2021 en de recente lancering van DCash van de Oost-Caribische Centrale Bank in Dominica en Montesserat.

Van de landen die met CBDC pilots bezig zijn neemt China het voortouw met zijn grootschalige, publieke pilots met de digitale yuan, vindt Laidler. 

En afgelopen juli gaf de Europese Centrale Bank haar goedkeuring voor een meerjarig project om een digitale euro te creëren. 

“Binnen de US Federal Reserve lopen meningen uiteen, wat leidde tot een uitstel van een langverwacht rapport rond dit thema in september. Voorzitter Jerome Powell van de Fed zei dat de beslissing om een CBDC te lanceren wordt genomen als er duidelijke en tastbare voordelen zijn die opwegen tegen kosten en risico’s.”

“Centrale banken hebben ingezien dat er een alternatief voor traditioneel geld moet komen om aan de groeiende vraag naar elektronische betaalmiddelen te voldoen, maar ook om de explosieve groei van cryptocurrencies in de particuliere sector, met name stablecoins, het hoofd te bieden”, legt Laidler uit.

Deze ontwikkelingen hebben centrale banken er volgens hem toe bewogen hun onderzoek op het gebied van digitaal geld te intensiveren. Het gebruik van contant geld neemt steeds verder af en is gedaald tot 20 procent wereldwijd. Dit heeft ook gevolgen voor de sleutelfunctie die contant geld, gedrukt en beheerst door centrale banken, speelt in betalingen. Voor wholesale CBDC’s ligt de nadruk meer op innovatie, onderzoek naar distributed ledger technology en het verbeteren van de infrastructuur voor internationale betalingen.

CBDC, of het nu gaat om retail of wholesale, kan verschillende implicaties hebben voor particuliere beleggers. “Rond de opkomst van crypto’s en stablecoins is er steeds meer behoefte naar betere regulering van digitaal geld. Het gecentraliseerde aspect van CBDC kan echter de vraag naar gedecentraliseerde stablecoins verder aanwakkeren”, verwacht Laidler. 

Daarnaast kunnen CBDC’s acceptatiekosten bij Visa en Mastercard verlagen en betaaldiensten als Square en PayPal, die digitale portemonnees financieren, een impuls geven. 

Laidler legt uit: “CBDC’s zouden waarschijnlijk goedkoper zijn dan creditcards en andere diensten voor internationale betalingen. Omdat CBDC’s door centrale banken worden uitgegeven, zouden ze ook betrouwbaarder zijn dan geld op de bank aanhouden, die in theorie failliet kan gaan. Kleine deposito’s worden gedekt door depositogarantiestelsels, maar grotere bedragen niet.” Wat betreft wholesale betalingen zullen snelheid en lagere kosten voor internationale overschrijvingen belangrijke voordelen zijn, aangezien CBDC’s voor een vereenvoudiging van bemiddelingsketens zouden kunnen zorgen.
 
“CBDC’s zijn een nieuwe stap om ons aan te moedigen meer online/digitaal te doen in het algemeen. We zijn het allemaal gewend om digitaal te betalen. Het punt is dat die digitale betalingen momenteel nominaal privé zijn, dat wil zeggen tussen banken enerzijds en consumenten anderzijds, terwijl een CBDC wordt gecontroleerd door de centrale bank/overheid en dus zal dit een directe relatie zijn tussen ons en de overheid”, aldus Laidler.
 
“Het duurt nog enkele jaren voordat CBDC’s op grote schaal worden uitgegeven, want de meeste centrale banken zitten nog in onderzoeksfases. Mogelijk zijn er ook nieuwe beleggingskansen rond de opkomende trend van CBDC’s, maar particuliere beleggers moeten hun eigen onderzoek blijven doen om vertrouwd te raken met deze evoluerende markt en manieren overwegen om te diversifiëren om de bijbehorende risico’s te verlagen”, voegt Laidler eraan toe.

Door: ABM Crypto News
Onderdeel van ABM Financial News

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
TIKTOK
Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.