Beste crypto wallet

Wanneer je op zoek bent naar meer informatie over een crypto wallet, dan ben jij hier op de juiste plaats. Aangezien cryptocurrency enorm populair is, brengt dit ook risico’s met zich mee. Denk hierbij aan fraude of het stelen van crypto. Daarom is het belangrijk dat jij jouw crypto op een veilige manier bewaard. Hierbij is een goede online crypto portemonnee erg belangrijk. 

Wellicht heb je weleens verhalen gehoord over crypto investeerders die hun crypto wallet niet meer kunnen openen, of de wachtwoorden kwijt zijn. Dit is natuurlijk iets wat je te allen tijde wilt voorkomen. Zeker wanneer je veel crypto in je bezit hebt, is het erg belangrijk deze op de juiste manier te bewaren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Wat is een cryptocurrency wallet?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een crypto wallet precies is. In feite is dit gewoon een digitale portemonnee waarin jij jouw cryptocurrency veilig kunt bewaren. Een crypto wallet kun je zien als jouw persoonlijke adres / portemonnee op het blockchain netwerk van jouw cryptocurrency.

Cryptocurrency wallets zijn er in allerlei verschillende soorten. De keuze voor een bepaald type wallet is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Zo heb je zowel offline als online wallets, hot en cold wallets, maar ook hardware en software wallets. In dit artikel gaan wij jou alles vertellen over de verschillende crypto wallets en de voor- en nadelen hiervan. Zo kan je makkelijk cryptomunten kopen

Hoe werkt een online crypto portemonnee?

In een crypto wallet, ofwel digitale portemonnee kan je jouw cryptomunten bewaren. Bij het aanmaken van een wallet krijg je een public key en een private key. De public key is het adres van waaruit je jouw cryptomunten kunt opslaan, ontvangen en versturen. Zoals het woord al aangeeft, is dit adres public.

De public key kan je dus delen met anderen, zodat jij jouw cryptomunten kunt ontvangen. Zie het als jouw rekeningnummer bij de bank. De private key daarentegen is persoonlijk en moet je absoluut niet delen. Dit is namelijk de ‘pincode’ van jouw wallet. Dit is te vergelijken met het inloggen op jouw bankrekening. Met de pincode kan jij aantonen dat jij de eigenaar bent van de multi cryptocurrency wallet.

Hardware wallets

Op het gebied van hardware wallets zijn er meerdere mogelijkheden. De meest bekende wallets zijn toch wel de Nano Ledger modellen. Deze hardware crypto wallets staan bekend als één van veiligste manieren voor het opslaan en beheren van cryptocurrency. 

Naast deze zijn er nog meerdere wallets die goed staan aangeschreven. Dit zijn voornamelijk de wallets van de volgende merken.

  1. Ledger
   De Ledger Nano X wallets zijn momenteel één van de best verkochte hardware wallets op de markt. Met een Ledger koop, beveilig en verhandel je op eenvoudige en slimme manier jouw cryptocurrency. 
  2. Trezor
   De Trezor wallet is voorzien van meerdere geavanceerde encrypties die ervoor zorgen dat jouw crypto veilig wordt opgeslagen. Deze hardware wallet staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid. 
  3. Keepkey
   Keepkey is een hardware wallet die geproduceerd is in Amerika. Deze wallet is op zo’n manier samengesteld dat deze zeer veilig is en ook nog eens makkelijk in gebruik. 

Paper wallets

Met een paper wallet is het mogelijk jouw cryptocurrency op te slaan op papier. Hierbij print je de public key en private key van jouw wallet, waardoor dit niet meer online staat. Op deze manier ben jij beter beveiligd tegen bijvoorbeeld hackers of andere vormen van fraude. 

Een Bitcoin paper wallet is een voorbeeld van een cold wallet. Het is hierbij wel belangrijk dat jij jouw papar wallet op een veilige plaats opbergt en niet kwijtraakt, anders heb jij geen toegang meer tot jouw wallet en dat wil je natuurlijk voorkomen.

De beste crypto wallets

De bekendste en grootste crypto wallets zijn die van de grotere exchange en handelsplatformen zoals bijvoorbeeld Binance. Deze exchange is dusdanig groot en betrouwbaar dat je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid hiervan. Hieronder vind je een aantal van deze exchange wallets, en meeste van ze hebben ook crypto apps

Bitvavo wallet

De grootste Nederlandse exchange Bitvavo is een zeer gebruiksvriendelijk handelsplatform voor beginnende crypto investeerders. In een overzichtelijke omgeving is het gemakkelijk om de verschillende crypto munten aan jouw wallet toe te voegen.  

 

Binance wallet

De allergrootste wereldwijde exchange Binance staat bekend als een betrouwbare en veilig platform voor jouw cryptocurrency. Binance werkt zeer prettig en is erg overzichtelijk. Daarnaast is het platform ook beschikbaar in meerdere talen. Na aanmelding krijg jij een online crypto wallet voor het beheer van al jouw digitale valuta. 

Coinbase wallet

Dit Amerikaanse platform Coinbase biedt verschillende cryptocurrencies aan die jij kan ontvangen versturen en opslaan via de wallet die jij bij aanmelding krijgt toegewezen. Daarnaast zorgt dit platform voor een goede beveiliging en slaan zij alle digitale activa ook offline op.

 

Naast deze drie wallets, heb je nog vele andere betrouwbare opties zoals bijvoorbeeld de crypto wallets van Bitpanda en Crypto.com. Daarnaast zijn er ook nog de Nederlandse exchange wallets zoals Bitcoinmeester en Litebit. 

Al deze wallets staan erg goed aangeschreven en hierbij komt de keuze puur aan op details en jouw eigen wensen en behoeften. Vind jij ondanks de goede beveiliging het prettiger jouw cryptomunten volledig in eigen beheer te hebben? Dan is een hardware wallet misschien meer iets voor jou.

Verschillende soorten wallets

Er zijn inmiddels vele verschillende mogelijkheden voor een crypto wallet. Denk hierbij onder andere aan online- en offline wallets. Die weer onder te verdelen zijn in software (mobiel en desktop), hardware en paper wallets. De vraag is dan, welke wallet is een goede keuze?

Welke wallet jij kiest, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft een beginner in feite voldoende aan een online geïntegreerde crypto wallet, welke je krijgt toegewezen op de exchange waarop je handelt. Terwijl een ervaren handelaar misschien liever een offline wallet heeft. 

Online wallets

In een online crypto wallet worden jouw cryptomunten op de server van het handelsplatform opgeslagen. Over het algemeen zijn de meeste betrouwbare exchanges relatief veilig. Denk hierbij aan exchange wallets als de Bitvavo wallet, de Binance wallet of de Coinbase wallet. Tegenwoordig heb je ook crypto credit cards die betalen met crypto eenvoudiger maakt. 

Ondanks dat deze grootste exchange platforms zeer goed beveiligd zijn, blijft dit toch altijd een bepaald risico. Want jouw cryptomunten staan namelijk op het online platform van de exchange. Mocht het zo zijn dat dit platform gehackt wordt, ben jij hoogstwaarschijnlijk jouw munten kwijt. Zo zijn er verschillende platformen al eens slachtoffer geworden van hackers.

Software wallets

Een software wallet is een digitale portemonnee, waarin jij jouw cryptocurrency kan bewaren. Via deze software kan je jouw cryptomunten bewaren en versturen naar andere wallets. Bij een software wallet kan je denken aan mobiele- of desktop wallets. Deze software wallets download je en plaats je op jouw op jouw laptop of telefoon.

Deze software installeer je op jouw gewenste apparaat en beveilig je door middel van een wachtwoord. Hierbij is het zeer belangrijk dat je goed kijkt waar je de software download. Zorg er altijd voor dat je de software download van de officiële website van deze aanbieder. Op deze manier voorkom je dat je in de val loopt van hackers.  

Voorbeelden van software wallets zijn de Bitcoin wallet, of de Ethereum wallet. Dit zijn wallets die alleen geschikt zijn voor de munt van de gelijknamige wallet. De Exodus wallet en bijvoorbeeld de Jaxx wallet bieden daar een oplossing voor. Met behulp van deze multi crypto wallets kan je namelijk meerdere verschillende cryptomunten bewaren.

Offline wallets 

Wanneer jij voor de lange termijn in crypto investeert en met grotere bedragen gaat werken dan is een offline wallet wellicht interessanter. Een offline wallet wordt gezien als de veiligste manier voor het bewaren van jouw cryptocurrency. Dit komt vooral omdat jouw crypto niet online opgeslagen staat en jouw crypto wallet daarom minder vatbaar is voor fraudeurs en hackers.

Een offline crypto wallet is een soort harde schijf waarop jij jouw cryptomunten opslaat. Een voorbeeld hiervan is een Nano Ledger S. Deze hardware wallet verbind je met jouw computer door middel van een USB. De wallet is voorzien van een pincode, die dus erg belangrijk is bij de veiligheid van jouw wallet. Zorg er dus voor dat je deze goed bewaard en dat je hiervoor een veilige plek hebt. 

Naast de hardware wallets zijn er ook nog andere offline wallets, zoals bijvoorbeeld een paper wallet. Een paper wallet is net zo veilig als een hardware wallet en is in feite een stukje papier waarop jij jouw public key en private key bewaard print en bewaard.

Hot wallets vs Cold wallets

In navolging op de online- en offline wallets, spreken we ook wel van hot wallets en cold wallets. Maar wat is dit nu precies? Men spreekt van een hot wallet wanneer de wallet is aangesloten op het internet. Zo’n hot wallet is bijvoorbeeld een software wallet en kan voor hackers interessant zijn, omdat de wallet zich online bevind. 

Een cold wallet daarentegen is een fysieke (offline) wallet. Hierbij kun je denken aan een hardware wallet, welke door middel van een USB verbonden kan worden met jouw laptop of computer. Zo’n cold wallet wordt vaak als veiliger gezien, maar is niet altijd even gebruiksvriendelijk. Je kan niet altijd alle cryptomunten hierop opslaan en de aanschaf van zo’n wallet kost uiteraard geld.

Veelgestelde vragen

Wat is een crypto wallet?

Een crypto wallet is eigenlijk een digitale portemonnee waarin jij jouw cryptocurrency veilig kunt bewaren. Een crypto wallet is te vergelijken met jouw persoonlijke adres, of portemonnee op het blockchain netwerk van jouw cryptocurrency. 

Wat zijn de voordelen van een crypto wallet?

Aangezien crypto een grote waarde kan hebben, is het belangrijk jouw cryptocurrency op de juiste manier te beschermen. Een crypto wallet, of wel digitale portemonnee heeft afhankelijk van de verschillende soorten wallets, hierin vele voordelen. Het biedt jou onder andere een veilige en toegankelijke manier voor het voor het opslaan, bewaren en verhandelen van jouw digitale cryptomunten.

Is een crypto wallet veilig?

Over het algemeen zijn de meeste betrouwbare exchanges relatief veilig. Denk hierbij aan exchange wallets als Binance, Bitvavo of Coinbase. Maar ondanks dat deze beveiligd zijn, bestaat er altijd een risico. Jouw crypto staan namelijk op een online platform van de exchange. En hoe klein de kans ook is, er bestaan altijd mogelijkheden dat er websites of platformen gehackt worden. Een cold wallet, in de vorm van een hardware- of paper wallet zijn hierin veiliger. Maar ook deze zijn niet volledig waterdicht. Je loopt altijd een zeker risico, zo kunnen deze wallets kwijtraken of gestolen worden.

Wat is het verschil tussen een hot wallet en een cold wallet?

Het verschil tussen hot wallets en cold wallets zit hem in het online en offline beschikbaar zijn. Zo spreek men van een hot wallet wanneer deze is aangesloten op het internet. Een cold wallet is een fysieke (offline) wallet. Denk hierbij aan een hardware wallet, die met een USB verbonden wordt met een PC of laptopp of computer. Deze wallets worden vaak als veiliger gezien, maar zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Niet alle cryptocurrency zijn hiervoor geschikt en daarnaast kost een hardware wallet ook geld.

Wat zijn de beste crypto wallets?

Er valt hierop niet een eenduidig antwoord te geven. Er zijn namelijk verschillende crypto wallets die veilig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar zijn. Zo heeft elke crypto wallet wel zijn of haar voor- en nadelen. Zo zijn exchange wallets zoals Bitvavo bijvoorbeeld erg gebruiksvriendelijk. En heb je met een hardware wallet zoals Ledger weer een hele goede en veilige manier voor het opslaan van jouw cryptocurrency.

Conclusie

De keuze voor een bepaald type crypto wallet is dus volledig afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren als investeerder of handelaar. Hierin kunnen zaken meespelen, zoals welke cryptocurrency je bezit en hoeveel dat er zijn. Als we puur kijken naar de veiligheid, dan is dat een cold wallet (offline, hardware wallet) de beste keuze. Aangezien deze volledig offline werkt en alleen wordt aangesloten op een laptop wanneer dat nodig is. De kans op hacken is dus een stuk kleiner. 

Een hot wallet (online, mobiele- of exchange wallet) daarentegen is een stuk gebruiksvriendelijker. Deze wallets kan je op elk moment raadplegen via jouw mobiel of laptop. Zo kan je eenvoudig en snel een transactie uitvoeren als dit noodzakelijk is. Het nadeel hiervan is weer dat dit weer gevoeliger is voor hackers. 

Kortom voor elke type wallet zijn wel voor- en nadelen te benoemen. Doe dus altijd goed onderzoek en kijk welke kenmerken die jij belangrijk vindt.