Vitalik Buterin, Ethereum-medeoprichter, heeft zijn visie geschetst voor een mogelijke roadmap voor Eth2. Hierbij presenteerde Buterin een toekomst waarin het grootste smart-contractplatform zijn schaalbaarheid kan vergroten en tegelijkertijd kan voldoen aan hoge normen voor betrouwbaarheid en censuurbestendigheid. Buterin presenteerde een gedachte-experiment over hoe de gemiddelde grote blockchain nog steeds als voldoende betrouwbaar en censuurbestendig kan worden beschouwd.

Een gemiddelde grote blockchain gedefinieerd door een zeer hoge blokfrequentie, hoge blokgrootte en duizenden transacties per seconde. De Ethereum-medeoprichter presenteerde het experiment in een bericht op maandag met de titel “Endgame”. De centralisatie van blokproductie is vanzelfsprekend voor dit schaalbaarheidsniveau. Het centralisatieprobleem wordt met de oplossingen van Buterin, zoals gepresenteerd in de blogpost, niet aangepakt. Echter, deze oplossingen bieden nog steeds een roadmap voor uitvoering.

Buterin suggereerde, over de oplossingen, een tweede niveau van staking met lage resourcevereisten voor het uitvoeren van gedistribueerde blokvalidatie. Verder suggereerde hij fraudebestendig of ZK-SNARKS te introduceren zodat gebruikers direct en betaalbaar blokgeldigheid rechtstreeks kunnen controleren. Ook suggereerde hij bemonstering van gegevensbeschikbaarheid te introduceren zodat gebruikers de beschikbaarheid van blokken kunnen controleren. En zodat ze secundaire transactiekanalen kunnen toevoegen om censuur te voorkomen.

Buterin legt uit dat met deze updates we een chain krijgen waarin blokproductie nog steeds gecentraliseerd is. Maar waarbij blokvalidatie betrouwbaar en sterk is gedecentraliseerd, en gespecialiseerde anti-censuurmagie voorkomt dat blokproducenten censureren. Blokproductie zou gecentraliseerd blijven, gaf Buterin aan. Zelfs met de uitvoering van zogenaamde “rollups”. Laatstgenoemde zijn laag-twee-oplossingen die transacties uitvoeren buiten de belangrijkste Ethereum-keten.

Het interessante hieraan is dat Buterin in oktober 2020 een op rollup gerichte roadmap voor Ethereum presenteerde. Hij gaf aan dat geen enkele roll-up erin slaagt om de meeste Ethereum-activiteit in de buurt te houden. Hij legde uit dat ze in plaats daarvan allemaal een paar honderd transacties per seconde halen. Het lijkt erop alsof rollups kunnen bijdragen aan de productie van gedistribueerde blokken. Toch kan decentralisatie niet voortduren vanwege de mogelijkheid van maximal extractable revenu, of MEV, over meerdere domeinen.

MEV verwijst naar de maximale waarde die kan worden verdiend met blokproductie boven de standaard blokbeloningen en gasvergoedingen. Zoals in de naam al is aangegeven. De kans is groot dat blokproductie gecentraliseerd zal worden en het maakt niet uit welk pad naar schaalbaarheid het netwerk volgt, concludeerde de medeoprichter van Ethereum. Hij gaf aan dat het voordeel van de op rollup gerichte roadmap van Ethereum, is dat deze voor alle futures openstaat.

Sinds november 2020, toen het protocol voor het eerst begon aan zijn lange overgang naar proof-of-stake, neemt de opwinding rond Ethereum toe. In augustus van dit jaar werd de langverwachte Londense hard fork geïmplementeerd, die ETH op schema zet om een deflatoire activa te worden. De harde vork introduceerde EIP-1559 met als doel de vergoedingsmarkt van het netwerk te hervormen. Sinds de EIP-1559 van kracht werd, is er al ruim 1 miljoen ETH verbrand.

Deel dit artikel met je vrienden...

Trending