Anderhalf jaar na de laatste Bitcoin-halvering, bereikte de totale circulerende Bitcoin (BTC) maandagochtend een belangrijke mijlpaal. Want 90% van het maximale totale aanbod is gemijnd. Bitcoin in omloop bereikte vanaf maandag 18,899 miljoen, laten huidige gegevens van Blockchain.com zien. Dit betekent dat alleen maar 10% van het totale aanbod voor het mijnen overblijft. Voor het mijnen van de eerste 90% van BTC was er ongeveer 12 jaar nodig, echter zal de rest iets langer duren.

De anonieme maker, Satoshi Nakamoto, van Bitcoin heeft een harde limiet van 21 miljoen coins ingesteld. Netwerkknooppunten dwingen deze beperking af terwijl het geschreven is in de broncode van Bitcoin. Voor de waarde propositie van Bitcoin als valuta en investeringsinstrument is de harde limiet erop van groot belang. Het zal vanaf nu 119 jaar duren om het Bitcoin-miningproces te voltooien, zoals beschreven door Cointelegraph.

Dat zit zo omdat de productiesnelheid van nieuwe Bitcoin om de vier jaar met de helft wordt verminderd in een vooraf bepaalde protocoluitvoering. Dit protocol wordt ook wel de Bitcoin-halvering genoemd. De halvering zorgt ervoor dat er minder Bitcoin wordt geproduceerd naarmate het totale circulerende aanbod toeneemt. Omdat de Bitcoin-blockchain alleen nieuwe BTC creëert als beloning voor miners die nieuwe blokken verifiëren. Miners hebben vanaf mei 2020 voor elk nieuw geverifieerd blok, 6,25 Bitcoin verdiend.

In de volgende halvering in 2024 zal dit tarief dalen tot 3,125 BTC per blok. De blokbeloning zal tegen 2040 zijn teruggebracht tot minder dan 0,2 BTC. Verder zal er alleen maar 80.000 Bitcoin van de 21 miljoen overblijven voor het grijpen. Voor het mijnen van de laatste Bitcoin, zal het ongeveer 40 jaar duren. Naarmate het einde van het jaar snel nadert, begon de prijs van Bitcoin de week met een nieuwe afwijzing van $ 50.000.

Op het moment van publicatie is het bijna 30% lager dan het hoogste punt ooit van $ 68.789 dat op 10 november werd bereikt.

Deel dit artikel met je vrienden...

Trending