Mister Bitcoin heeft er een uitstekend weekend op zitten en hoopt van u hetzelfde! Ja, bitcoin en ondergetekende verkeren zo´n beetje in dezelfde kringen; eten, slapen en twitteren ook wel vaak samen, en ik moest u vooral de beste groeten overmaken en véél succes toewensen! Just kidding, maar het is waar: weekends werken nog al eens positief in op de koers van BTC. Zoals we u afgelopen vrijdag nog verlieten, toen we het over de hoop op een ETF, exchange traded fund, tracker voor BTC hadden? Wel, dat zou dus een feit zijn, gerealiseerd worden en wel in principe vandáág, maandag 18 oktober 2021. Dat wil zeggen dat institutionelen, de Jongens en Meisjes met het Grote Geld, voortaan makkelijker in de bitcoin markt kunnen stappen. Want zij werken met big bucks, en kopen niet voor een paar duizend euro of dollar op de cryptobeurs om de hoek zoals verondersteld u en ik, u begrijpt… 

Don´t hurry, be happy!

´t Is een hele mijlpaal, toch, voor de Amerikaanse markt dan toch, want zoals reeds geschreven bestaan dergelijke ETF´s reeds in Canada en Brazilië. Ook qua inspanningen vanwege verschillende partijen (er zitten nog minstens 7 van dergelijke aanvragen in de pijplijn). Sinds 2013 is de professionele markt al vragende partij, maar we weten ondertussen allemaal al dat bij de SEC, Securities and Exchange Commission, de firma Sjoemel En Corruptie die haar fiat eerst moet geven, niemand echt gehaast is. Deze ETF wordt dus vandaag of morgen verwacht officieel gelanceerd te mogen worden, het papierwerk waar dergelijke overheidsbureau´s zo dol op zijn, werd afgelopen vrijdag op de bus gedaan. Maar wat u ook verder doet vandaag, beste lezer, lieve lezeres: stoor de mensen van de SEC vooral niet bij hun dagdrukke bezigheden. Dank u. Want de Commission ligt al zo danig onder vuur, waarbij in cryptokringen, in de gespecialiseerde pers en tot in de Amerikaanse senaat vragen gesteld worden over het muffe geurtje dat er hangt. Met bedenkingen over eventuele belangenvermenging tot aan – wie weet – corruptie toe (!) 

Hoogste tijd

Over de Amerikaanse senaat gesproken. Wat u dadelijk onder ogen en oren krijgt is nooit gezien, nooit gehoord. Nooit vertoond en toch werd het hoog tijd. Vijf jaar geleden nog on-voor-stel-baar; ach, zelfs nog in 2020 niet. Maar de tijd dringt, en pretty soon zullen de Verenigde Staten niet meer capabel zijn om hun schulden terug te betalen. De dollar dreigt zwaar te lijden, en de Amerikaanse economie zal dan niet meer in staat zijn zichzelf op te tillen. Niet mijn woorden…of toch wel, maar deze keer werden ze uitgesproken door een Amerikaans senator, in een toespraak voor de verzamelde senaat. Wat Cynthia Lummis, Republikeins senator voor de verzamelde dames en heren senators zoal debiteerde wat niet mis. ´´Thank God for bitcoin´´, jawel, en voor alle andere digitale munten, sprak ze, want die worden tenminste niét zoals alle fiatmunten naar willekeur uitgegeven door centrale banken!! Watch and listen, en verwonder u…of niet.

“Time and again, presidents of both parties have run up the debt irresponsibly, with no plan to address it. So thank God for Bitcoin, and another non-fiat currency that transcends the irresponsibility of governments, including our own.”

My God!

Nu roepen Amerikaanse politici nog wel vaker God aan. God´s speed. Go with God. In God we trust. Weet u wel. God bless, may God be with us… Ja,God zal jullie zien komen…NOT! Bah, dat extreem nationalisme, die in-zichzelf-gekeerdheid, als inteelt; dat vlaggengroet; die vorm zonder inhoud; die waanzinnige hoogmoed om te denken dat iemand als God (my God!) aan de kant zou staan van een stelletje war mongers en politieke havikken? Het gaat daar over de grote plas een ietsje beter met democraat Joe Biden aan het hoofd, maar toch. Een Amerikaan blijft een Amerikaan, en dat is géén Europeaan zoals u en ik. 

Contra fiat = pro crypto

In een ongewoon openhartige bui – voor een Amerikaans senator – deed de dappere dame aan zelfreflexie, introspectie en zelfgeseling. Keek zij en plein public in eigen boezem (niet letterlijk te nemen…) In naam van álle presidenten van de laatste decennia en beíde grote politieke partijen; de Republikeinen en Democraten. Maar ach, they couldn’t care less – als ze maar maandelijks hun dikke vette loon ontvangen. Ook weer niet mijn woorden beste lezers…of toch, maar ook weer uit de mond van senator Cynthia Lummis. Voorstandster, voorvechtster van hard currency, digitaal geld dus, wat ze ook zelf bezit. (Wel netjes gedeclareerd hoor). Nou, wie had ooit kunnen denken dat we zo´n mea culpa vanwege de politieke klasse zouden vernemen. Tegelijk met zo´n publieke stellingname pro crypto…

XRP is méé

Wie is er bij the lucky ones? Wie oh wie? Ripple Labs, Inc., Ome Joosts lievelingskindje! Mijn kind schoon kind – u kent de dialectische uitdrukking vast. Maar het is een feit dat de blockchain firma, hoewel getergd door genoemde SEC sinds december 2020, toch maar lekker uitgekozen werd om bij de Britse Digital Foundation te komen. Mee bedenken hoe de digitale pond er uit moet gaan zien. Een hele eer en een dikke vinger in de pap ook, want hoogstwaarschijnlijk wordt het Verenigd Koninkrijk wel afnemer van Ripple´s technologie van ´hoe maak je een CBDC´. Dat zou dan de tweede klant worden na het koninkrijk Bhutan, dat reeds deze Ripple technologie uittest. Het zou ons niet verwonderen, want de centrale bank van (niet-meer-zo-)Groot-Brittannië is reeds een Ripple klant (jawel, voor andere technologie) én XRP is zonet de populairste munt bevonden onder de Britse retail investors; de kleine beleggers en traders (beneden 1 meter 60 of zo dan? hmm, ik doe er maar een slag naar hoor…)

Tetter Tether

Zustermaatschappij van Tether Limited, de cryptobeurs Bitfinex, die de stablecoin tether in de markt zet, u kent ze vast als USDT – beide krijgen een fikse boete vanwege de CFTC, Commodities Futures Trading Commission. Jaren onder de microscoop van Amerikaanse toezichthouder gelegen, is er toch een fout gevonden, een overtreding. Dus die kan bestraft worden. Oef! Anders waren de miljoenen belastingdollars, gespendeerd aan opeenvolgende onderzoeken, verloren geweest. En dát kunnen we, ze niet maken hé, u begrijpt…(!)

Like it or not 

Ene Vladimir Poetin toonde zich al een beetje ´n draaikont wat het Russische standpunt over digitale munten betreft (voorheen vervloeken en dan plots, nou, liken, jawel….) Daar doet de alleenheerser nu nog een schepje bovenop, of zeg maar schép. Door te verklaren: “I believe that it has value,” he told CNBC in an interview at the Russian Energy Week event in Moscow Wednesday, the transcript of which was posted on the Kremlin’s website.

“It is legitimate and can be used in settlements, no doubt about that, but it is too early to use it for trading in oil or other raw materials and energy sources,” he said.´ 

USD = wereldreservemunt. Voorlopig nog.

O.i. is dat een stille wenk, en iets luidere bedreiging naar de VS toe. Te lezen als: ´´Misschien wordt het stilaan tijd dat aardolie en andere ruwe grondstoffen in crypto afgehandeld worden´´. Ja hoor, vast. Politici zeggen het ene maar bedoelen het andere. Beetje exegese en tussen de lijnen lezen kan nooit kwaad. En dát het in dit geval een bedreiging voorstelt voor de Good Ol´ U S Dollar – die niet meer zo good is maar wel old? Reken maar. Zeker voor de wankele positie als wereldreservemunt. Wanneer olie, edelmetalen, alle commodities niét meer in de USD worden afgehandeld… Die dag kan Amerika de boeken dicht doen. Dan is het over and out voor haar hegemonie. Voor het financieel knechten, bedreigen, sanctioneren van andere landen. Zoals Iran, Venezuela, China en jawel, ook Rusland zit nog in zekere zin onder Amerikaanse sancties. Allemaal niet voor zo heel lang meer, zeg dat Ome Joost ´t gezegd heeft. Tenzij…tenzij?

Tenzij de VS hun dollar asap digitaal maken, maar dat is een ander verhaal, nog beetje buiten deze context. Dus let´s move on!

Bitcoin mijlpaal

Afgelopen vrijdag, na publicatie van deze Cryptonieuwsbrief, kwam nog bijzonder nieuws uit. Dit is werkelijk BIG for Bitcoin. Hoe big? Toen BTC aan bijna 60.000 dollar stond, werd het de achtste grootste asset ter wereld! De nummer acht! Voor Facebook reeds en vlak na de zilvermarkt. Met de goudmarkt dan als de allergrootste ter waarde van 11,25 trillion dollar. Dat gebeurde zodra de marktkapitalisatie van bitcoin de 1 trillion – biljoen, 1000 miljard – dollar haalde. Een mijlpaal om U tegen te zeggen, nietwaar? Bitcoin nadert vandaag zelfs reeds 62.500 dollar, en is daarmee nog slechts een haartje (nou ja: 2000 dollar dan) verwijderd van zijn april 2021 all time high! Got bitcoin? 

TOP!

We hebben ff tijd om hier al een eerste munt te bespreken. Van de Top 50 grootste digitale munten en tokens, zoals een vraag en tip van een van onze gewaardeerde lezers, de heer G. luidde. Dus waarom niet starten met de vooralsnog onverslagen nummer één, als oudste en grootste cryptomunt, en zo regelmatig verder naar beneden afdalen, tot we aan de 50ste grootste coin belanden. Want alle 12.823 and counting crypto´s bespreken zou ongeveer 245 jáár vergen. En met Ome Joost al aan iéts gevorderde leeftijd (maar erváren! erváren!)… Plus dat ik ook nog wel wat anders te doen heb dan 24/7 voor een schermpje zitten. Zoals: mijn dierbare eega en een kleine groen-gevederde gezelschap houden; eten; drinken; toiletbez… Nou ja, u begrijpt. Ik hou u vast op met m´n geneuzel, en u zegt nu denkelijk iets als move it Joost?!

Bitcoin dus. BTC. Op moment van schrijven noterend aan 62.000 dollar met een market cap van 1,17 trillion dollar de grootste en oudste digitale munt. De illustere onbekende Satoshi Nakamoto (hij? zij? een collectief van nerds, cryptografen en cyber/cypherpunks?) publiceerde in 2008 op een forum een white paper dat zo aanvat: 

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System

U kunt het hier zelf lezen, want het is in tig talen vertaald. De grondwet van bitcoin noemen we het. Aanvankelijk opgepikt door mede-cybertechneuten als een schitterend idee, concept, gebaseerd op een wiskundige formule. Er wouden 21 miljoen bitcoin (BTC) door gecreëerd worden, gemijnd kunnen worden. Met elke vier jaar (de halvening) steeds de helft minder. Dat maakt het een deflatoire (en digitale) munt die in principe haar waarde zou houden. Dit in tegenstelling tot alle bestaande munten – fiatmunten genoemd omdat ze naar willekeur door de centrale banken van de wereld bij verzonnen kunnen worden. In het jaar 2140 zal de laatste bitcoin gemijnd worden. Wat er dan zal gebeuren? U en ik zullen het hoogstwaarschijnlijk niet meer meemaken (!) Tenzij de medische wereld in versnelde mate het ouderdomsproces kan tegenhouden, of omkeren? Daar is men mee bezig hoor! No kidding, maar tegen dan weet vast Ome Joost zijn eigen naam niet meer want is hij krankjorum-dement. 

Nobel

Satoshi Nakamoto zou de Nobelprijs voor Economie moeten krijgen, en dat zou of zal ook vast nog gebeuren. (Alleen kent niemand een adres om de uitnodiging te sturen…hihihi). Na reeds een standbeeld van hem/haar/hen onthuld te zien? Al was Satoshi er vast niet bij aanwezig. Na ´is er leven op Mars´, en ´is er leven na de dood´; en ´wat is de formule van Coca-Cola´, ´zijn de aanslagen op de Twin Towers een CIA inside job´… Is ´wie is Satoshi Nakamoto´ een van de best bewaarde geheimen ter wereld. Pas op: ik zeg altijd ´alles komt altijd uit´. (Al is dat meestal rijkelijk laat.) Maar in deze spreek ik met wijlen Mulisch uit: ´Het beste is het raadsel te vergroten´. Bedoelend: het is maar best voor bitcoin et al. dat dit geheim ook een geheim blijft…

Goede voornemens

De bedoeling van Satoshi is een soort geld te maken – altijd een voorrecht van centrale banken geweest, die zich dit recht hebben toegeëigend (!) Digitaal dan, en van de mensen voor de mensenPeer to peer dus. Daarin is Nakamoto slechts héél ten dele geslaagd. Jawel, bitcoin wordt allengs meer en meer gebruikt voor betalingen, ontvangsten, sinds september 2021 zelfs reeds in één land officieel, El Salvador. Maar voor de rest? Net omdat institutionelen bitcoin, en in zekere mate ook altcoins, alle andere munten ontdekt hebben? Wordt bitcoin meer en meer gekocht en vergaard. Bijgehouden. Voor ´later´. Later is dan wanneer of als of indien bitcoin nog méér in waarde/koers zal toenemen. Hodlen wordt het genoemd. Kopen-en-houden. 

Lambo

Het verhaal gaat dat op een zeker forum een poster, waarschijnlijk in een dronken bui, schreef: ´I hodl´. Bedoelend ´I hold´. Wat ook een typfoutje kan zijn geweest, is sindsdien viraal gegaan. Bekend in heel de cryptowereld, en we zijn ondertussen toch al met meer dan 225 miljoen cryptobezitters. Slang geworden aldus, deel van het insider taaltje; argot, bargoens, vaktaal, jargon, weet u wel. Net zoals een gezegde dat luidt ´When moon?´ waarmee bedoeld wordt: ´wanneer gaat bitcoin als een raket naar de maan?´ Of mijn favoriet, omdat het een jongensdroom is ooit nog eens zo´n supersnelle bolide te bezitten: ´When Lambo?´ Bedoelend: ´wanneer koop jij een Lamborghini?´ Want dat is ook hét statussymbool van degenen die het gemaakt hebben in bitcoin, in crypto. 

Hodlen

Wanneer ´iedereen´, meer en meer beleggers groot en klein BTC gaan hodlen, wordt de beschikbare, nog te verhandelen voorraad op beurzen, platformen almaar kleiner. Meer vraag en minder aanbod leidt vanzelf tot een hogere prijs, koers, waarde. Zo is bitcoin meer een belegging geworden, een zogenaamd ´alternatieve´ belegging zoals goud en zilver. In plaats van het dagdagelijkse betaalmiddel dat Satoshi voor ogen had. Een belegging dus, met een groeiend aantal goldbugs dat de pijp aan Joo… pardon: Maarten geeft. Edelmetalen, met vooral goud als duizendjarige vaste waarde, veilige vluchthaven tegen calamiteiten; financieel-economische rampen, zoals (hyper)inflatie bijvoorbeeld? Bitcoin neemt meer en meer die rol op zich. Bitcoin en consoorten krijgen meer en meer ook de jeugd méé. De Millennials. En wie of wat de jeugd mee heeft? Die bezit de toekomst. 

Satoshi´s

De vraag van 1 miljoen euh…Satoshi´s (de allerkleinste maat van bitcoin = 0.00000001 BTC): hoe belangrijk wordt bitcoin nog in de toekomst, en aan welke koers dan? Wat denkt u zelf, beste lezer, lieve lezeres? Bitcoin gaat meer en meer mainstream, en ik denk dat zelfs op het minuscule Vanuatu de bewoners al van bitcoin gehoord hebben. Hoe stil het verder ook in die Zuidzee mag wezen. Vast!

Ik stel u en mezelf nog een andere vraag: wat zal de positie, (on)belangrijkheid zijn eens de wereld(economie) op CBDC´s zal draaien? Zal bitcoin, zullen de alternatieve coins dan niet wreed in de weg zitten? Pas op: overheden kunnen nu eenmaal álles. Zelfs tegen hun eigen wetten ingaan! Daarom hoop ik dat bitcoin, of neem maar heel de Cryptowereld, zo omvangrijk, belangrijk, ingebed zal zijn voor die tijd. Voor het te laat is? Daarom zeg ik ook, en dit om af te sluiten, met de slogan van EuroMillions in de mond:

WORD SCHANDALIG RIJK!

…met crypto dan. Zo je kunt. Alhoewel dit géén financieel advies is, u begrijpt (?!) En dit om in ieder geval gewapend te zijn voor de strijd die kan losbarsten tussen de digitale wereld van de ménsen, en de CBDC´s, central bank digital currencies vanwege de overheden. Een gewaarschuwd mens is er twee waard…!

What goes up…

De grootste stijgers en dalers onder de cryptomunten vandaag vindt u hier.

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 12.823 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met vrijdag, 15 oktober 2021, bedraagt vandaag 2,528 trillion – biljoen (1000 miljard) – dollar (was 2,463 trillion.)  

BTC noteert aan 61.908 dollar (was 59.125 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 46,16 procent (was 45,22 procent). Vooral bitcoin is er sterk op vooruit gegaan… 

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitch

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.