(uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)

Makkelijk en snel 200+ cryptocurrencies kopen met Ideal? Maak nu een gratis account aan bij Coinmerce en krijg je eerste € 10,- cadeau!

Beste Cryptonieuwsbrief.nl lezer,Zie hier het aloude monetaire systeem dat toch zo stabiel is…NOT!

Luister en verwonder u…of niet.

Paniek in het OnVerenigd Koninkrijk! Nog niet (?!) bij de ´gewone´ Brit in de straat maar achter de schermen heerst grote onrust. Het is redelijk ingewikkeld wat er daar precies allemaal gebeurt, bij de centrale bank, Bank of England; op de obligatie- en hypotheekmarkten. Wie hier details over wilt verwijzen we naar dit artikel in het Nederlands en dit in het Engels, dat nog meer diepgang biedt: ´UK Chaos Economics: Fretting over “Financial Stability” & “Contagion” after Gilts Plunged, Bank of England Buys Bonds´.

Nou ja, fintech crypto app Revolut (33 miljard dollar marktwaarde, 20 miljoen klanten wereldwijd) kreeg net het groene licht om cryptodiensten aan te bieden in het VK. Bitcoin et al. te verhandelen met en aan het Britse publiek. Dus wie weet betekent dit wel soelaas voor de ´vrouw en man in de straat´, die hun koopkracht zienderogen euh…zien afnemen. Op termijn dan wel want het Britse pond mag dan fors in waarde dalen, en Groot-Brittannië moet zowat alles invoeren – ook cryptocurrencies zijn zeer volatiel op korte termijn. Die beweeglijkheid neemt pas af op iets langere termijn van één of twee jaar, dus zij – man en vrouw – zullen hoe-dan-ook geduld moeten oefenen. 

Heel uitgebreid kunnen we hier niet op ingaan, gegeven het raamwerk van de Cryptonieuwsbrief, maar toch nog deze opmerkingen:

De Britse pensioenfondsen waren al over-leveraged, dat wil zeggen dat ze met een hefboom trachtten aan verplichtingen uit het verleden tegemoet te komen (voldoende rente verzamelen). Daar bovenop kwamen dagen geleden de plannen van de Britse regering bij monde van de Conservatieve premier Tuss (waarover we eergisteren al schreven dat zij trust miste). Belastingverlagingen voor de rijken beloven die dan (theoretisch want nooit bewezen!) tegoed zouden komen aan de gehele bevolking. (Lees vooral ook ´Grootste oplichterij ooit: de trickle down economy´)

Dit alles tegelijkertijd met trachten de rente omhoog te krijgen, was teveel van het goede (slechte!) voor de investeringsbanken, de internationale leners. Die trokken hun steun in (trust no more!) en de belangrijke hypotheekmarkten droogden ook op. Zulk wantrouwen kan dan heel snel over zelfs de internationale markten verspreiden. Het resultaat is dat in plaats van obligaties verkopen die de centrale bank verzameld had vooral in Coronatijd; zij nu opnieuw moet inkopen!

Geen QT, quantitative tightening maar terug QEquantitative easing. Dit komt neer op het oude liedje verder zingen: geld spenderen dat je niet hebt, de Bank of England niet heeft, dus moet bijmaken, bijdrukken, bij verzinnen. 

Dergelijk wanbeheer, zulke discrepanties zou je niet meemaken met een (wereld)economie gebaseerd op iets van waarde, met een zekere schaarste, zoals goud of bitcoin et al. En laten nu precies arme landen zoals El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek hiermee bezig zijn!  

Ach, we gaan hier stoppen met het volgende: ´ze´ – centrale en andere banken blijven er een zootje van maken, en we weten uit ervaring wie het gelag zal moeten betalen: …

(wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)   

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitch
Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.