(uit de Cryptonieuwsbrief, nu al aan 5000+ Nederlanders en Belgen dagelijks het belangrijkste crypto/blockchain nieuws leverend, en straks ook aan u…? www.cryptonieuwsbrief.nl – check it out!)

De val van Gezichtsboek gisteren ook gemerkt? Voor ´t eerst in zijn geschiedenis zou Facebook gebruikers verloren hebben. Nou ja, dat was dan al in aantal zowat een derde van de wereldbevolking, en nog. Natuurlijk: als je geprijsd bent op de beurs voor perfectie, mag er niet veel misgaan of je wordt daarvoor wreed gestraft. Door diezelfde beleggers die je eerst de hemel in prezen. Heeft dit wat met ´onze´ wereld, die van de digitale munten en blockchain technologie te maken dan?

Kijk, als mijn verre buurman, van tien huizen verderop in de straat tegen een boom rijdt, wordt mijn autoverzekering dan duurder? Hmm, ja, misschien, of neen, toch niet per se hoor. Dus waarom daalt de bitcoin koers et al. dan tezamen met de notering van FB op tech beurs Nasdaq. Met min 5 en 26 procent respectievelijk. BTC is ondertussen al zo goed als van de schrik bekomen, en gelukkig maar. Ach, we zitten als beleggers internationaal, zowel wat aandelen als cryptocurrency betreft, nog steeds in zo´n risk-off periode. Waarbij het best presterende sinds jaren – crypto en tech aandelen – verkocht wordt door nerveuze, vaak zelfs angstige beleggers. Die schrik slaat dan altijd over naar andere categorieën, ook al heeft het ene zo goed als niks met het andere te maken. Technologie aandelen zoals een FB zijn – waren? – geprijsd voor perfectie, terwijl crypomunten wel reeds gehalveerd zijn in koers, so WTF?

En net nog was Mark Zuckerbergs holding boven Facebook herdoopt in Meta. Met reden, want in dat Metaverse heeft hij grote plannen. De Heerlijke Nieuwe Virtuele Wereld, weet u wel. Een man met een plan, meerder plannen dan. Ook al is zijn stablecoin – Diem-project dan mislukt, dat komt er nog bij. Can´t win ´m all, right Mark? Alleen de aankondiging van de naamswijziging vorige maand deed alles wat maar in die sector groeit opstomen. En gaat dit alles nu terug naar af? Dacht ´t niet. De Cryptosoep wordt nooit zo heet gegeten als ze geserveerd wordt, we schreven het onlangs nog. Neen neen, hoewel nog in de kiddy shoes, is het Metaverse een blijvertjeThis is going to go BIG, zeg dat Ome Joost ´t gezegd heeft…

Net als NFT´s, de non-fungible tokens. Unieke deelbewijzen, eigendomsbewijzen in de blockchain van ´een waarde´. Een markt die uit het niets lijkt te komen, boem! In 2021, en ze haalde reeds een waarde van – slik – $40 miljardHier leest u een mooie, beknopte intro tot NFT´sEsports.net verwacht dat deze markt wel maal vier kan in 2022 en ik denk dat ze d´r niet ver naast zitten. Twee multi miljard-markten in the real world – art, kunst en gaming, online spellen, spelen – zijn er al in geëngageerd, en dat kan nog wel ´ns pas het topje van de digitale ijsberg wezen. Mijn idee.

Waarom begin ik hierover, beste lezer, lieve lezeres? Zeg ´ns, nu u – verondersteld – in cyptomunten belegt, sedert kort of al langer. Is er niet een moment geweest, of twee, of tien keer, dat u bij uzelf dacht: ´´Had ik dát geweten?!´´ Of zelfs ´´Nou kan ik toch niet helemaal volgen, dit begrijp ik niet´´? Dat kan dan liggen aan een gebrek aan voorbereiding. Je hoorde links en rechts, van een collega of een familielid, dat er met bitcoin et al. toch zoveel te verdienen valt, right? Nou, daar wilde je ook wel een graantje of liefst Graan van meepikken, toch? Als een ander rijk wordt (nou ja…), dan jij toch ook, nietwaar? Maar je bent niet echt voorbereid, je weet eigenlijk niet precies waar je bent ingestapt. Hebt ook maar een ´tip´ van links en ééntje van rechts meegekregen, en daar sta je dan. De hele digitale markt maakt net een flinke smak, en wat nu? 

Staan crypto´s nog te duur geprijsd of net heel goedkoop? Zou je in BTC blijven of eerder switchen naar een van de honderden – duizenden! – altcoins, en welke dan precies? Gaat de DeFi sector boomen of moet je dringend in game coins stappen? Je weet het niet, en bij die vriend of verre nicht moet je net ook niet zijn, want die hebben net hun eigen handen vol. Weten ´t ook niet meer precies, want ook zij zijn maar in crypto gaan beleggen ´op aanraden van´. Kijk, dat vind ik nou spijtig, zie. Want eens je na misschien dat typische ´beginnersgeluk´ begint te verliezen, mogelijk zelfs fors verliezen, is de kans reëel dat je toch liever de boel de boel laat. ´t Is niks voor jou, denk je dan, en eigenlijk snapte je d´r toch al niet veel meer van. Klopt! Misschien niet in Uw geval, maar het is een feit dat zo´n 75 procent van alle cryptobeleggers pas sinds 2021 in de markt zit. En nog maar bitter weinig ervaring en kennis opgedaan hebben. De newbies, nieuwkomers. Geen no-coiners meer want ze bezitten muntjes…alleen weten ze niet meer wat ermee aan.

Vandaar dus het belang van een goede voorbereiding. Anders is dat alsof je een 18-jarige aan het stuur van een Bugatti Chyron laat maar dan zonder rijbewijs, snappie? Die weet vast waar de startknop zit en het gaspedaal…maar zal-ie heel ver raken denkt u?! Kan je voortaan je eigen beslissingen nemen op grond van correcte informatieOp eigen benen staan in plaats van aan ´t handje van een oom (!) of collega te hangen. Dan kan een cursus, echt, wonderen doen. Ik geef maar een voorbeeld, check it out…of niet. Maar in het algemeen spaart een goede voorbereiding nú, korte gedegen opleiding, je láter veel fouten (en geld!) uit. 

Nog wat, en dat hangt hiermee samen. Had u niet graag liefst véél éérder van cryptocrrencies gehoord? Erin belegd? Vast wel, want de tijd is in deze wel degelijk aan your side… Hé, BTC kostte 1 dollar in 2010 en ging nog maal 60.000, weet je wel?! Nu, vandaag, aan het begin nog van 2022, heeft u de kans om in een déélmarkt, een deelgebied van het hele crypto/blockchain gebeuren te stappen. Dat is dan de NFT-markt. Die maal vier in waarde en omvang zal gaan, als we Esports.net mogen geloven (en dat doe ik persoonlijk wel). Hoe dan, en waarom wel?

Om nu misschien wél eens vroeg genoeg te zijn, zoals je liefst met bitcoin et al, was geweest? Als (toekomstige) handelaar in non-fungible tokens? Als verzamelaar van NFT´s, en het betreft unieke waarden, verzamelaarsobjecten? Als creator, maker, kunstenaar in this digital space? Als investeerder ook misschien (koers van SAND, TheSandbox al eens bekeken?) Nou, misschien moet u dan ook maar ´ns in deze aan een goede, gedegen opleiding, een cursus denken. Ideetje? Ik lanceer, poneer ´t hier maar hoor, c´est vous qui voyez!

(…)

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten