uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)

Makkelijk en snel 200+ cryptocurrencies kopen met Ideal? Maak nu een gratis account aan bij Coinmerce en krijg je eerste € 10,- cadeau!  

Beste Cryptonieuwsbrief.nl lezer,

 

Voor degenen die ´t nog niet meegemaakt hebben: dus zo ziet een crypto crash eruit! ´t Is niet de eerste en ´t zal niet de laatste zijn. Want er is altijd wel een reden om zich (veel) zorgen te maken, voor de meerderheid-der-cryptobeleggers. En er is altijd wel een reden om van tijd tot tijd zelfs te panikeren. Zoals gisteren, op dinsdag 8 november 2022. Terwijl de markt vandaag nog steeds erg nerveus is, maar lijkt te stabiliseren rond het middaguur.

Binance heeft een niet-bindend contract getekend om rivaal, de nummer twee cryptobeurs FTX over te nemen. Voor het grootste deel toch, want dit betreft alle bezittingen van FTX internationaal, buiten die in de VS. Want Sam Bankman-Fried (30 jaar) zat duidelijk in financiële problemen. Stichter SBF was op zoek naar $6 miljard, en trachtte die van Wall Street en andere miljardairs zoals hij los te krijgen, wat niet lukte. 

Problemen dus, die fors verergerd werden sinds Binance stichter CZ – Changpeng Zhao – op Twitter aankondigde dat hij al zijn FTT´s – het eigen token van FTX – ging verkopen. Omwille van iets niet helemaal koosjer, te risicovol in de boekhouding. CZ vertelde erbij dat dit wel maanden in beslag zou nemen, om de markt niet te verstoren. (Het tegendeel zou gebeuren…)

Dat meldden we u ook meteen, enkele dagen geleden.

Die aankondiging – bedoeld of onbedoeld, dat laten we in het midden – zette cryptobeleggers massaal aan tot meteen al hun FTT tokens te dumpen. FTT verloor meer dan 80 procent, en SBF werd op slag billionaire no more

Ome Joost: kijk niet naar wat ze zeggen maar wat ze doen. Wat het resultaat is van heel deze heisa. De nummer één neemt – als de deal doorgaat – nummer twee over… Want dit is nog niet helemaal rond. Nu is CZ de boekhouding van de FTX beurs helemaal aan het uitpluizen, dus daar moet het resultaat nog van afgewacht worden. En de plaatselijke autoriteiten moeten zo´n overname altijd nog goedkeuren

De markt zou eigenlijk verheugd moeten zijn! Wat zij in eerste instantie ook was, heel ff. Maar dan kwam de vrees boven voor besmetting. Omdat alle beurzen ook veel munten en tokens aanhouden, en er overal financiële banden kris kras lopen. Zo zul je maar fors van Sam of zijn beurs geleend hebben. Of erin geïnvesteerd zoals BlackRock, Softbank en zelfs het Ontario Teachers Pension plan

Iedereen die géén banden met FTX heeft zal nu naar buiten komen daarmee. Dit zal de cryptomarkt dan hopelijk kalmeren.

Met verheugd bedoel ik: dat deze tweede grootste cryptobeurs, FTX, alvast niet ten onder moet gaan. Dat de beleggers, klanten van FTX hun bezit niet kwijt zijn. Vast. 

Maar neen, integendeel: al degenen zonder crypto ervaring (vélen!) kieperden (weer eens) alles wat ze aan crypto bezitten het raam uit! 

´While Binance signed a non-binding letter of intent (LOI) yesterday to fully acquire FTX, there are still major doubts from all sides as to whether the deal will actually go down. This uncertainty surrounding the insolvency of FTX and Alameda as well as possible contagion effects are currently weighing heavily on the market´. Duimen dus maar…!

Onzekerheid – alle markten haten dit… Hoe zou je zelf zijn he he.

Tjonge.

 

Gisteren moest de FTX beurs zelfs het afhalen van munten en fiatgeld door klanten op een gegeven moment pauzeren. Dat is zeker niet altijd een reden om ongerust te zijn als klant. Cryptoplatformen doen dit heel soms (en kunnen dat ook als gecentraliseerde, in tegenstelling tot de gedecentraliseerde beurzen, waar er geen middleman, middlewoman is…) Ik maakte dit zelf mee als klant van Binance, lang geleden, om een of andere reden, meen dat er gestolen was toen door een hacker. Gedurende wel een maand of twee kon je niets afhalen van Binance. Wel met de (gratis) VISA kredietkaart, die bleef werken. Gelukkig bleek er niets ernstigs aan de hand en werd coins en fiat afhalen – naar je eigen wallet of reguliere bankrekening – terug opengesteld.

Natuurlijk: soms blijkt er wél wat aan ´t handje, zoals met LUNA en Celsius een paar maanden geleden nog. En nu met FTX.  

Hoe is het zo ver kunnen komen… Als tweede grootste cryptobeurs ter wereld; met Alameda Research ook in bezit van SBF, dat miljarden dollars bezit, of bezat; met een miljardair als stichter en CEO? U vraagt wij draaien. Zo hebben we hier voor u een langere thread. De voorgeschiedenis

 

Niemand heeft medelijden met miljardairs die zwaar verliezen, dus zullen wij dat maar doen: Sam verloor zo op heel korte tijd 93 procent van zijn rijkdom. Die grotendeels bestond uit de FTX beurs met verschillende vestigingen, en alle bezittingen, zoals het FTT token en andere cryptomunten. 

Was: $14,6 miljard. 24 uur later: $991 miljoen. Sam-de-jongeman gaat er waarschijnlijk geen dik belegde boterham minder om eten, maar het zal je maar overkomen. Ome Joost in ieder geval zou dolgraag Sam heten vandaag!

Maar we moeten dit anders bekijken hoor, als gewone stervelingen voor wie 1 of 2 miljoen bezitten al een droom lijkt die tot werkelijkheid zou komen. Ondernemers ondernemen helemaal niet in de eerste plaats om rijk te worden. Zij hebben ook een droom, groot of klein; een heel andere dan wij misschien. De droom om te kunnen doen wat zij in hun hoofd hebben. Een idee, een interesse; een gave, aanleg ontwikkelen, realiseren. De persoonlijke welvaart die daaruit eventueel kan volgen, is dan het bijproduct. Maar nooit het hoofddoel. De ondernemers groot of klein die deze Cryptonieuwsbrief lezen, herkennen dit vast. 

And now for something completely different. 

(wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)  

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
TIKTOK
Trending

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

Bullrun 2024 van start 

Dat vieren wij, 10 euro gratis in jouw account bij een succesvolle registratie.