Poolse geld

Met al die verschillende munteenheden in de wereld kan het moeilijk zijn ze allemaal bij te houden. De Poolse zloty is een munt waar je misschien niet veel van weet. Laten we deze munt eens nader bekijken en wat hij voor Polen betekent.

Wat is de Poolse zloty en waar staat hij voor

De moderne złoty werd in 1995 ingevoerd, ter vervanging van de vroegere Poolse munt, de grosz. Eén złoty is verdeeld in 100 groszy. Het symbool voor de złoty is “zł”, en de munt wordt vaak afgekort als “PLN”. Munten zijn er in de waarden 1, 2, 5, 10, 20 en 50 groszy, en ook in 1, 2 en 5 złoty. Bankbiljetten zijn er in coupures van 10, 20, 50, 100, 200, en 500 złoty.

De złoty is een zwevende munt, wat betekent dat de wisselkoers ervan gebaseerd is op vraag en aanbod en niet aan een andere munt is gekoppeld. Daardoor kan de waarde van de złoty nogal schommelen ten opzichte van andere valuta’s. In januari 2021 bijvoorbeeld was één US dollar ongeveer 3,78 złoty waard. In mei 2021 was één US dollar echter 4,29 złoty waard. Ondanks deze volatiliteit is de złoty redelijk gebleven. Je kunt makkelijk poolse zloty naar euro wisselen.

Geschiedenis van Poolse zloty

De Poolse zloty is de officiële munteenheid van Polen. Het woord “zloty” betekent “gouden” in het Pools, en de munt heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. In de vroege Middeleeuwen maakte Polen deel uit van het Heilige Roomse Rijk, en de munt was gebaseerd op het Germaanse systeem van maten en gewichten. Tegen de 13de eeuw was Polen echter begonnen zijn eigen munten te slaan volgens een lichtere gewichtsnorm. Deze nieuwe muntslag werd bekend als de zloty, en hij bleef in omloop tot in de 18e eeuw.

In die tijd stond Polen onder de heerschappij van Oostenrijk, en de Oostenrijkse keizer verordonneerde dat alle Poolse munten moesten worden omgesmolten en vervangen door Oostenrijkse muntstukken. Dit beleid duurde tot de Eerste Wereldoorlog, toen Polen opnieuw zijn onafhankelijkheid herwon. In 1918 werd de zloty opnieuw ingevoerd als de officiële munteenheid van het land, en sindsdien is hij in gebruik gebleven. Tegenwoordig is de zloty een symbool van de Poolse nationale identiteit, en het is een van de meest herkenbare munteenheden in Europa.

Deel dit artikel met je vrienden...

Trending