(uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)   


Waarom is het zo makkelijk (nou ja…) voor ome Joost om zo´n uitspraak als in de titel te doen? Alsof ´t hem helemaal niet kan schelen dat bitcoin et al. crashen? Niets is minder waar anders hoor. Ik leg uit.

Het is eenvoudig terug te voeren op misschien wel de belangrijkste regel voor beleggen in het algemeen: dat doe je namelijk alléén met geld dat je ´kan missen´. Geld dat als het écht allemaal op is, weg, verloren, je nog altijd toelaat om zorgeloos te wonen, werken, eten, met vakantie te gaan, een nieuwe ijskast of auto te kopen  etcetera. Met die mindset, met a.h.w. reeds bij voorbaat ´afscheid´ nemen van dat belegde geld:

  • kom je nooit in financiële problemen
  • ga je steeds met een gerust gemoed slapen
  • lopen je emoties nooit met je heen
  • neem je nuchtere beslissingen over kopen, verkopen of helemaal niets doen (want niets doen is ook iets doen)


Eigenlijk bescherm je jezelf wanneer dat nodig zou zijn, tegen overhaaste beslissingen en paniek reacties. Dit creëert een mentale afstand tussen jezelf en de middelen die je belegd hebt. En da´s een must voor gevoelsmensen, emotionele en gedreven mensen als ondergetekende. Ken jezelf! Ondervind (met schade en schande als het moet, en des te beter) hoe je reageert op zowel aanzienlijke dalingen van de koersen; als geweldige stijgingen. Die eerste kunnen onnodig aanzetten tot paniek; terwijl in het tweede geval je overmoedig kunt worden. Geen van beide emoties is immers aangewezen. En aldus blijf je zen, relaxed en sereen. 

Het zijn maar tips & tricks opgedaan uit meer dan 30 jaar beleggerservaring hoor, en hopelijk heeft u als lezer van deze Cryptonieuwsbrief hier ook wat aan….

 

Het mag duidelijk zijn dat de cryptomarkt, met BTC voorop, een bodem zoekt. Het slechte nieuws is dat niemand weet waar die precies ligt. Want dat merken we altijd pas achteraf, wanneer het cyptostof is gaan liggen. Het goede nieuws is dat die er altijd komt, zo´n bodem. In een situatie als gisteren en vandaag nog, met de zoveelste kleine en grotere crash van de koersen sinds november 2021 (bitcoin all time high van $67.780), valt er weinig anders te doen dan afwachten. Terwijl de grootste durvers hier en daar, dit of dat, toch al oppikken. 

De totale omvang van de cryptomarkt is net onder de 1 trillion dollar gedoken. De meerderheid-der-cryptobeleggers vertoont beslist trekken van paniek, dus we kunnen ons voorstellen dat hierbij heel wat kinderen met het spreekwoordelijke badwater weggegooid worden. Tja, noem alle redenen maar op hé:

renteverhogingen in de VS om de torenhoge inflatie (grotendeels zelf gecreëerd) proberen in te halen. Aandelenbeleggers die uiterst somber zijn, wat ook cryptobeleggers is gaan besmetten waardoor er extreme fear optreedt. Ook onbehagen voor de regulering van crypto in de VS, Europa en elders. Het PoW van BTC en tijdelijk nog ETH dat bedreigd wordt wegens niet milieuvriendelijk genoeg. Cryptoplatformen die een werfstop van personeel aankondigen en zelfs ontslagen die vallen. Het Terra-LUNA debacle wat het vertrouwen ondermijnt in andere stablecoins. De bevriezing van assets, inleg door het Celcius leenplatform sinds gisteren, en dan was er nog het tijdelijk bevriezen van BTC terughalen voor alle klanten van Binance. Wat ondertussen weer opgeheven is.  

Het komt allemaal neer op een groot verlies van vertrouwen, een gevoel van onbehagen, fear bij beleggers groot en klein voor (nog meer) verliezen op hun bezit. Er is ook een grotere en terechte vrees voor een recessie van de (wereld)economie, dus dat doet ook geen goed aan de mindset van alle soorten beleggers. Van risk-on gedurende meer dan tien jaar is het naar risk-off gegaan. FUD overheerst nu heel sterk in beleggersland. Fear, uncertainty and doubt. 

 

Hoe vergaat het ondertussen met drie van de coryfeeën van de cryptowereld: MicroStrategy, El Salvador en Tesla? Drie grootgrutters in bitcoin, elk op hun eigen manier en met hun eigen redenen. 

… (wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)   

Deel dit artikel met je vrienden...

Gerelateerde berichten
twitter3
Trending