IOHK tweette maandag dat de upgrade met succes was voltooid in epoch 290. Zo zijn voor het eerst op de openbare blockchain de creatie en uitvoering van slimme contracten mogelijk gemaakt. Cardano merkt op dat het nog steeds pas het begin is voor het project ondanks dat de mijlpaal gevierd werd. In een blogpost die op dezelfde dag is gepubliceerd beweert Cardano dat nu de missie echt begint.

In de blogpost wordt aangegeven dat de voltooiing van de Alonzo-hardfork door Cardano is aangekondigd. En dat hiermee zijn langverwachte smart contract-functionaliteit wordt ingeluid. Verder dat van hieruit de missie echt begint als ze, de hele gemeenschap, beginnen met het realiseren van de visie waar ze allemaal zo lang naar toe hebben gewerkt. En dat is volgens de blogpost, een gedecentraliseerd systeem bouwen dat economische identiteit en kansen voor iedereen, overal, uitbreidt.

Met Plutus-scripts maakt de Alonzo-vork het mogelijk om slimme contracten voor Cardano te schrijven. Het Cardano team beschrijft deze scripts als een speciaal gebouwde slimme contract ontwikkelingstaal en uitvoeringsplatform met de functionele programmeertaal Haskell. Echter, het team heeft zijn gemeenschap aangemoedigd om redelijke verwachtingen voor Alonzo te behouden.

Hierbij heeft het team vermeld dat er hoge verwachtingen zijn van deze upgrade waarbij sommigen onredelijk. Ze geven aan dat Cardano-kijkers mogelijk een geavanceerd ecosysteem van gebruiksklare DApps verwachten die direct na de upgrade beschikbaar zijn. Volgens het team moeten werwachtingen hier gemanaged worden.

Charles Hoskinson, Ethereum-medeoprichter, heeft Cardano, een openbare blockchain, opgericht en het is ontwikkeld door zijn onderzoeksbureau IOHK. Het project heeft kritiek gekregen omdat het tot nu toe geen slimme contractfunctionaliteit heeft geleverd, ondanks de lancering in september 2017. Omdat Cardano beloofde te wedijveren met de dominantie van Ethereum in het hosten van gedecentraliseerde financiering (DeFi) en Web 3.0-applicaties.

Oprichter van rivaliserend platform Internet Computer, Dominic Williams, bekritiseerde Cardano voor de hoeveelheid tijd die het protocol nodig had om slimme contracten te lanceren. En Williams verklaarde dat het hem verbaast dat deze chain al 2 jaar op de markt is en nog maar net ondersteuning toevoegt voor slimme contracten. Terwijl mensen blij zijn met deze vooruitgang, volgens de oprichter van Internet Computer.

Nadat de eerste gedecentraliseerde applicatie (DApp) die op zijn testnet werd gelanceerd, problemen ondervond over mislukte gelijktijdige transactieverwerking, kreeg Cardano begin september ook te maken met veel kritiek. Anthony Sassano, de uitgesproken Ethereum-maximalist, twitterde erover.

Sassano vond dat echt na 6 jaar ‘peer-reviewed’ onderzoek en een marktkapitalisatie van $ 90+ miljard, de eerste DApp op Cardano niet eens gelijktijdige transactieverwerking kan doen. Ook wel precies wat je nodig hebt voor DeFi, volgens Sassano.

Sindsdien heeft Cardano geprobeerd de kritiek aan te pakken en beweerde dat DApps die op het protocol zijn gebouwd niet beperkt zijn tot één transactie per blok. Toch dreef de hype voor de upgrades van Candano onlangs zijn oorspronkelijke token, ADA, naar recordhoogten. Ondanks zijn tegenstanders. ADA steeg volgens CoinGecko hierbij 192% van een lokaal dieptepunt van $ 1,06 eind juli tot $ 3,10 op 3 september.

Verder is ADA sinds begin 2021 met meer dan 1.600% gestegen. Echter, sindsdien is ADA gedaald en schommelde de afgelopen week tussen ongeveer $ 2,30 en $ 2,80. Dit suggereert dat veel speculanten het gerucht mogelijk hebben gekocht en het nieuws hebben verkocht.

Deel dit artikel met je vrienden...

3 gedachten over “Cardano lanceert, na succesvolle hard fork, slimme contracten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trending

Staak nu je crypto en ontvang tot wel 12% aan rente! 

Lees er meer over bij de volgende aanbieders:

Wil jij investeren in Ethereum, Bitcoin of een andere crypto? Dan raden wij jou onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo aan.