(uit Cryptonieuwsbrief.nl, elke dag gratis het belangrijkste crypto/blockchain nieuws in uw mailbox, check it out!)
Uw Cryptonieuwsbrief brengt dagelijks het belangrijkste crypto- en blockchain nieuws; u weet dat en wij hopen dat u dit op prijs stelt en ervan geniet. Dat mogen we toch veronderstellen, in alle onbescheidenheid, gezien de positieve mails die we nog steeds ontvangen en het groeiende aantal lezers (5000+) Zoals u waarschijnlijk ook gemerkt hebt, besteedt uw Cryptonieuwbrief ook en wel vaker aandacht aan wat we ´the big picture´ noemen. Omdat het goed, nuttig is om het grotere, gehele plaatje voor ogen te houden. Van bitcoin in de eerste plaats dan omdat de oudste en grootste digitale munt heel vaak de richting aangeeft van de brede cryptomarkt.
Vergeten we dan vooral niet waar BTC vandaan komt, sinds de creatie in 2009. Met de eerste notering die je nog met een vergrootglas moest bekijken in 2010. ´The cryptocurrency’s first significant price increase occurred in 2010 when the value of a single bitcoin jumped from just a fraction of a penny to $0.09´.
Wat een wilde, opwindende, schitterende rit is het sindsdien wel geweest, nietwaar?! Van $0,09 naar de afgerond $21.000 vandaag – da´s méér dan x 200.000, beseffen we dat?! Nu is de geschiedenis geen garantie voor de toekomst, maar twee belangrijke feiten zijn wel vast te stellen:
1. de koersstijging tot december 2017 (afgerond tot $20.000) werd louter gedreven door de particuliere beleggers, de retail investors.
2. Terwijl vanaf 2020 ook de professionelen in ernst aan boord kwamen. De zogenaamde institutionelen: banken en andere financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, pensioenfondsen, private trusts en dergelijke meer. Het zijn zij, allengs sinds 2021 opnieuw vervoegd door de particulieren, retail investors, die BTC brachten tot een nieuw all time high van afgerond $69.000. Zoveel meer miljarden, honderden miljarden die naar de cryptomarkt vloeiden dat zij op de top – november 2021 – wel $3 trillion (duizend miljard) in omvang bedroeg.
Institutionelen aan boord van de cryptotrein betekende ook dat het mes zogenaamd aan twee kanten sneed. Anders gesteld: er was een keerzijde aan deze medaille. Met hen kwamen ook de hedgefunds, hefboomfondsen. De futures en opties, en heel recent zelfs een bitcoin ETF, exchange traded fund waarmee je kunt inspelen op een dalende BTC koers. Niet alleen vloeiden alzo de grote kapitalen naar de markt, voor vele miljarden dollars, maar ook geleend geld. Degenen die grotere risico´s namen door met een hefboom te beleggen. Als groep worden de institutionelen de strong hands genoemd, de sterke handen die vasthouden, ook bij zeer volatiele, dalende koersen.
De particuliere beleggers dan, van alle slag, uit zowat alle landen en van jong tot oud, van arm tot rijk. De helft van de huidige cryptobeleggers is …
… (wordt vervolgd via www.cryptonieuwsbrief.nl)